Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hög tid söka till folkhögskolan

June, Mariannelund, Dalkarlså och Kaggeholms folkhögskolor väntar nu på att ansökningarna till höstens alla kurser ska ramla in. Pingst.se har tagit en titt på det digra och varierade kursutbud som erbjuds studieintresserade och presenterar det här skola för skola.

Förutom kurserna på själva skolorna erbjuder de här fyra folkhögskolorna, som alla har Pingst till huvudman, också en rad kortkurser och utlokaliserade bibelskolor runt om i Sverige. Alla folkhögskolorna har egna hemsidor, där skolan, kursutbudet, lärare, ansökningsförfarande etcetera presenteras. I dag är det den absolut enklaste vägen att få tag på nödvändig information.
Men, skolorna satsar givetvis också så här års på att i broschyrform guida och locka till skolan.
Folkhögskolorna erbjuder möjligheter att via allmän kurs få gymnasiekompetens, men också kurser som innebär en yrkesutbildning, till exempel behandlingsassistent eller journalist.
På tre av skolorna finns det möjlighet till internatboende.

KAGGEHOLM
Kaggeholms folkhögskola ligger naturskönt i Ekerö kommun, på önHelgö i Mälaren, några mil utanför Stockholm.
Den ALLMÄNNA LINJEN ger gymnasiekompetens. Två dagar i veckan jobbar klassen tematiskt och under vårterminen genomförs en studieresa till någon av Europas huvudstäder.
BIBEL KREATIV är till för den som vill fördjupa sig i sin kristna tro och lära mer om Bibeln och kombinera det med ett kreativt uttryck. I kursen ingår en längre resa till Tanzania.
MUSIK har två inriktningar, låtskrivande och ensemble. Deltagarna får personlig coachning av lärarna och samarbetar varje år med skolans tv-linje. En årlig musikgala ingår.
JOURNALISTIK är mycket praktiskt inritad och verklighetsnära med arbete i en redaktion som gör en lokal webb-tidning. Nyhetsjournalistik blandas med magasin, tv och radio.
TV-PRODUKTION förbereder för yrkeslivet och blandar teori och praktik. Ingen dag är riktigt den andra lik, ena dagen gäller snabba produktioner, den andra reality-serier. Utbildningen är tvåårig.
Testa mission, Teamträningsskolan, Citykyrkans bibelskola och Programmet för mission och interkulturella studier (PROMIS) är externa kurser som bedrivs av Kaggeholm i samverkan med andra aktörer.
Läs mer på www.kaggeholm.nu

JUNE
June folkhögskola ligger mitt i Jönköping, nära både kommunikationer och Vätterstranden. Här finns flera yrkesutbildningar.
ALLMÄN LINJE kan man här få sin gymnasiekompetens. Det finns också en variant av allmän linje för den som har svenska som andra språk och då kan vissa ämnen hållas på grundskolenivå.
ASSISTENTUTBILDNINGEN kan man utbilda sig till elevassistent, personlig assistent och i teckenspråk. Teckenspråksutbildningen ges på halvfart vartannat år.
BEHANDLINGSPEDAGOGutbildningen är en tvåårig yrkesutbildning.
Också BEHANDLINGSASSISTENT-utbildningen är tvåårig, men ges på distans.
FOTOSKOLAN JÖNKÖPING är en ettårig yrkesförberedande utbildning.
På June hålls också studiemotiverande folkhögskolekurser på 12 veckor i samband med Arbetsförmedlingen.
Bibelskola Grow och Bibelskola United Academy är externa kurser som bedrivs av June i samarbete med lokala församlingar.
Läs mer på www.junefolkhogskola.se

DALKARLSÅ
Dalkarlså folkhögskola ligger fyra mil norr om Umeå i Västerbottens kustland och med naturen in på knutarna.
ALLMÄN KURS ger en möjlighet till gymnasiekompetens och ämneskompletteringar. Undervisningen i engelska sker till största delen i Bournemouth under sex veckor.
MUSIKLINJEN är en kurs för den som har ett brinnande intresse för musik och ger möjlighet att utvecklas både musikaliskt och personligt. Individuell undervisning i två instrument ingår.
MUSIKER POP/ROCK är en kurs för den som redan behärskar ett instrument men vill fortsätta utvecklas, exempelvis genom ensemblespel.
LOVSÅNGSLINJEN är en alldeles ny linje som vänder sig till den som vill använda sin musikaliska gåva för Gud, såväl instrumentalister som sångare.
Dagfolkhögskolan i Linköping, Bibelskola Väst, Teamträningsskola väst och Dagfolkhögskolan Ursviken är externa kurser som bedrivs i samarbete med andra aktörer.
Läs mer på www.dalkarlsa.nu

MARIANNELUND
Mariannelunds folkhögskola ligger i småländska orten med samma namn.
Den ALLMÄNNA KURSEN går här att läsa både på ett, två eller tre år. Skolan erbjuder en rad olika bibelkurser, ofta terminslånga, som går att kombinera till ett helt bibelläsår eller mer.
BIBEL SOCIALT ges på hösten och innehåller förutom ämnen kring bibel, tro och människa också Volontärtjänstaktiviteter.
BIBEL VÄXA är också det en terminslång kurs, som innehåller sociala volontärtjänstaktiviteter.
BIBEL OMVÄRLD handlar om att jobba med sin tro, så att den blir genomtänkt och en tro som gör skillnad. Viss praktik ingår.
BIBEL ÄVENTYR kombinerar bibelstudier med två dagar aktivt uteliv varje vecka. Även den här kursen är en termin lång.
Bibelskolan på Bjärka-Säby utanför Linköping (byter namn till Nikodemusinstitutet och flyttar in till Linköping i höst), Mariannelunds dagfolkhögskola i Linköping för studerande med invandrarbakgrund och lärjungaträningsskolan Blå kust är externa kurser som bedrivs i samarbete med andra aktörer.
Läs mer på www.mariannelund.nu