Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Heldag för 200 kvinnliga församlingsledare

- När änglarna delade utgåvor i himlen sa de inte oups, det där är en flickbäbis, henne kan vi inte ge ledarskapsgåvan! Det var några av inledningsorden då pastor Nancy Beach från Chicago mötte cirka 200 svenska, kvinnliga församlingsledare.

Platsen var Korskyrkan i Stockholm och konferensen ”Med gåvan att leda” handlade om kvinnligt ledarskap i församlingen och ordnades av organisationen Willow Creek Sverige. Den hölls den 24 januari i år.
Willow Creek Sverige har tidigare utmärkt sig för sina så kallade ”Global leadership Summit” Ä ledarkonferenser som anordnats i mer än tio års tid. Då går inbjudan ut brett och både män och kvinnor från kyrkor och företagsvärlden kommer
för att hämta nya idéer och inspiration. Men denna dag var det alltså enbart damer som gällde.
Linda Forzelius, projektledare för Willow Creek Sverige förklarar:
Ä Vi tror att det finns olika målgrupper som behöver mötas för att stöta och blöta sin specifika situation. Kvinnor har något särskilt att ge i församlingen, men jag tror att många kvinnor fortfarande behöver jobba mer för att bejaka sina ledarskapsgåvor för att komma i funktion fullt ut.
Nancy Beach började sin bana som ideell ledare för dramateamet i församlingen Willow Creek i Chicago. Sedan blev hon anställd av församlingen och var under många år den som ansvarade för utformningen av gudstjänsterna och kyrkans kreativa inslag.
Nancy Beach vet hur det är att träda in som första kvinna på en post. Willow Creeks grundare, PastorBill Hybels såg tidigt att Nancy var en given ledare. Men i församlingens begynnelse var det fortfarande alldeles för kontroversiellt att ha en kvinna som formell ledare.
Därför bad Bill Nancy att inofficiellt ta kommandot över sitt första team genom att vara sekreterare för en manlig ledare, som egentligen inte var redo för uppdraget. Vad teamet inte visste var att det egentligen leddes av Nancy som hela tiden talade om för den manlige ledaren vad han skulle säga.
Sen dess har det hänt mycket med synen på kvinnan i församlingen Willow Creek och i dag är det till exempel helt naturligt att kvinnor predikar.
Konferensdagen i Korskyrkan var uppdelad i fyra seminarier. Under samlingarna visade Nancy på styrkor som kvinnliga ledare besitter just för att de är kvinnor, men också på hinder som kan dyka upp på en kvinnlig ledares väg.
För visst, menade Nancy är det förunderligt att de där små mygg-mikrofonerna är konstruerade för att passa en mans skjorta, och vilken manlig predikant råkar ut för att församlingsmedlemmar efter predikan söker upp en enbart för att kommentera ens klädsel?
Samtidigt har Nancy under de senare åren fått bekräftelse på att hennes position som kvinnlig ledare i församlingen har betydelse, inte bara för andra kvinnor utan även för männen i församlingen
För något år sen kom en av de manliga församlingsmedlemmarna i Willow Creek fram till Nancy
Beach och berättade att hennes undervisning gjort honom till en bättre make, en bättre far och en allmänt bättre människa.

Vad tyckte du om ledardagen?

Beryl Lindeman, pastor i Botkyrka pingstförsamling:
Ä Hela dagen var väldigt proffsigt upplagd. Jag tycker väldigt mycket om Nancy, så därför valde
jag att delta, även om jag egentligen är lite fundersam över om kvinnliga ledare verkligen behöver samlas för sig längre. Det känns som vi kommit över det stadiet här. Jag går nog hellre på en gemensam ledardag, faktiskt.
Ä Det märktes att Nancy talade utifrån en amerikansk kontext, men ändå tyckte jag att det var både intressant och bra att lyssna på henne.
Ä Bikupesamtalen blev också bra. Sen gillade jag att det var en kvinna som målade och illustrerade det Nancy talade om och att vi fick de bilderna på mejl efteråt.

Moni Höglund, församlingsutvecklare inom Evangeliska Frikyrkan:
Ä För mig var det inga nyheter direkt, men samtidigt fick jag lite bekräftelse på saker jag själv funderat över. Det är bra att tvingas tänka efter. Jag är egentligen inte så mycket för det där med att man ska träffas bara kvinnor, men tycker att man höll det där tjejiga på en bra nivå. Sen var det faktiskt rätt kul att träffa alla och det blev lite extra roligt att jag kom hit tillsammans med min dotter.
Ä Jag tycker det var bra när Nancy Beach utmanade oss att formulera vad vi är, vi gör och vad vi vill. Sen är det ju alltid bra att bli lite pushad i det här med att det som är jag, det duger.