Stefan Beimark valdes på årets rådslag till ny ordförande för styrgrupp Pingst Socialt och LP-verksamhetens styrelse. FOTO: PRIVAT

Stefan Beimark valdes på årets rådslag till ny ordförande för styrgrupp Pingst Socialt och LP-verksamhetens styrelse. FOTO: PRIVAT

”Hedrad, taggad och utmanad”

LP-verksamhetens nye ordförande ser fram emot uppdraget

Jag känner mig hedrad, taggad och utmanad inför mitt nya uppdrag. Det säger Stefan Beimark, pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Örnsköldsvik, som på Rådslaget valdes till ny ordförande för styrgrupp Pingst Socialt, som också utgör LP-verksamhetens styrelse.

– Det ska bli roligt och jag ser verkligen fram emot uppdraget. I grunden handlar det ju om ett arbete som ger enskilda människor möjlighet att bli hjälpta till ande, kropp och själ, säger Stefan Beimark.
De senaste åtta åren har han varit pastor i Örnsköldsvik. Innan dess arbetade han i Ärla ochKristinehamn. Stefan har tidigare varit ordförande i Styrgrupp Nationell, men tog en paus från det centrala arbetet för några år sedan.
– Nu finns tiden för mig på ett annat sätt, säger han. Våra barn har blivit större och jag har fantastisk personal vid min sida i församlingen.
Han berättar om en fin tid i församlingen, där 45 personer döptes förra året och församlingen fick 83 nya medlemmar.
– Vi har också ett starkt lokalt socialt engagemang i församlingen, med LP-kontakt, matutdelning och härbärge och det matchar ju också präglar LP-verksamhetens nya färdplan, med allt tydligare inriktning på att vara församlingsnära.
– Kan vi vara med och lyfta kombinationen av hjälpsamma gärningar och frimodigt förkunnande av evangeliet om Jesus så är det fantastiskt.
Stefan hoppas att styrelsen ska få utgöra en bra stödgrupp till det arbete som redan görs och kommer att göras inom Börje Dahlkvist i ledningen.
– Gud behöver förnya allas vår förståelse och blick för att ande, kropp och själ hör ihop. Här har vi en kallelse från Gud att vara med och göra det goda.
– Från LP-verksamhetens sida vill vi vara med och uppmuntra församlingarna att se till de behov som finns. Oavsett om det handlar om alkohol, droger, spel, porr eller hemlöshet.
Den kombinationen som kyrkorna kan erbjuda är fantastisk, säger Stefan Beimark och fortsätter:
– Vi ber inte om ursäkt för evangeliet och vi har en god tradition av att samtidigt jobba med människors problem och berätta om Jesus.
Stefan Beimark var med och startade en LP-kontakt i Kristinehamn och arbetade till och från på det dåvarande stödboendet Baggängen i Karlskoga. Hans egna nära upplevelser av alkoholmissbruk har också varit en grund för engagemanget.
– Ja, när mina föräldrar skilde sig bodde jag först hos pappa i fem år. Min pappa var alkoholist och använde också bilar.
Som 20-åring hittade Stefan Beimark en kristen tro. Det började med att han fick kontakt med några kristna och följde med dem till kyrkan.
– Jag kände väldigt tidigt en kallelse till tjänst, berättar han.
Redan två år efter sin omvändelse började han arbeta som bibelskolelärare i sin hemförsamling och gick sen själv på Europaportens bibelskola i Malmö, följt av två års studier på ÖTH, Örebro Teologiska Högskola.
Sedan 1998 har han arbetat som pastor. I Kristinehamn fick han den både svåra och delikata uppgiften att 2004 fungera som talesperson för församlingen när det var som allra värst efter Knutby. Detta därför att både Helge Fossmo och Åsa Waldau tidigare arbetat i den församlingen.
– Det var lärorikt och en resa man lärt sig av, men som också krävt viss bearbetning, konstaterar Stefan Beimark, men säger att Gud mitt i allt varit god och att han sluppit landa i bitterhet och besvikelse över människor.
Nu, många år senare och med 45 år på nacken, ser han det som en härlig utmaning att som LP-verksamhetens ordförande få vara med och stötta och förlösa församlingar till sociala insatser av olika slag.
Hans utgångspunkt är att kyrkan verkligen inte bara är till för perfekta människor. Dit ska man få komma som man är utan krav att bli exakt som alla andra, menar han. Hur man bidrar till och skapar en sådan välkomnande miljö är bara en av Pingst Socialts utmaningar inför framtiden.