Anmäl dig till Pingst Ledare 2020!
Mikael Samuelsson. Foto: Privat

Mikael Samuelsson. Foto: Privat

Har stor respekt för att leda i tid av förändringar.

MIKAEL SAMUELSON valdes på Rådslaget till ny ordförande för Styrgrupp Internationell. Ett uppdrag han ser fram emot och tycker är både ansvarsfullt och spännande.

Hur känns det att bli vald till ordförande för Styrgrupp Internationell?
– Det känns bra, det känns spännande men det är med stor respekt för uppdraget, komplexiteten, historien och ansvaret att leda vidare i en viktig tid.
Vilka erfarenheter har du av det internationella arbetet inom Pingst?
– På nationell nivå egentligen ingen, men jag har varit församlingsledare i Jönköping i nästan 30 år och det har inneburit att jag levt nära de internationella frågorna, under vissa tider mycket nära, under andra mindre.
– Jag har funnits i vårt internationella ledningsteam under några år, bland annat som dess ordförande. Som församlingens ordförande under ett antal år i början på 2000-talet och under mina år som administrativ chef i församlingen fanns de internationella frågorna ständigt aktuella.
Vad hoppas du bidra med till styrgruppen?
– Erfarenhet av ledarskap både i församling och arbetslivet. Nya ögon om det behövs och en stor portion av inspiration och glädje i att ha fått förtroendet för detta uppdrag.
Organisationen av det internationella arbetet inom Pingst är ju under förändring. Hur ser du på att vara med och leda under en sådan process?
– Min absoluta övertygelse är att förändring är positiv. Att bara behålla det man har är alltid första steget på avveckling. Men utveckling och förändring måste alltid komma ihåg historien och vad man kommer ifrån. Jag tror att jag är bra på att se framåt men samtidigt ha respekt för det som varit. Gud satte inte ögonen i nacken när han skapade oss. Vi ska se framåt, alltid med ambitionen att göra bättre idag än igår. I det perspektivet ser jag fram emot att vara med i förändringsarbetet. Men åter igen, att kasta en blick över axeln, ha koll på det som ligger bakom är enormt viktigt. Vi ska inte förändra för förändringens skull, vi ska förändra för att på ett ännu bättre sätt göra vår del i missionsbefallningen.
Varför är det internationella arbetet viktigt?
– Det är en stor fråga med många svar, beroende på infallsvinkel. I grunden handlar det om uppdraget församlingen fick i Apostlagärningarna, gör alla folk till Jesu lärjungar, ända till jordens yttersta gräns. Vi hör ihop, vi har ett ansvar. Vi behöver varandra. Bibeln ger oss vägledning i att ”ge som gåva det vi fått som gåva” – alltså att dela med oss av det vi kan och har.
Tror du att Corona-pandemin varaktigt kommer att påverka det?
– Absolut, vi ska finnas ute i världen, i alla de projekt och arbeten vi är mitt uppe i. Det är i sig alltid förknippat med risk, men vi har ett ansvar för dem vi sänder ut, vi ska vara kloka och förståndiga och så långt det är möjligt undvika risker. Att i dag säga när vi kan lägga Covid-19 bakom oss tror jag ingen kan.
Vad gör du när du inte leder styrgruppen?
– Jag jobbar som begravningsrådgivare på Klarahill Begravningsbyrå och ansvarar för våra två kontor i Huskvarna och Jönköping. Är administratör och församlingsledare i Pingstkyrkan och engagerad i flera delar av församlingens verksamhet, däribland det internationella arbetet. Är även ordförande i Nyhemsveckan. Borde träna, äta mindre och gärna ta grönt kort i golf men det får nog vänta ett tag till.