Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

"Här finns det integration!"

Kreativiteten flödar i Pingstkyrkan Vrigstad. Flyktingkvinnor syr kuddar, stickar tröjor och lär sig svenska språket – med hjälp av eldsjälar från församlingen och ekonomiskt bidrag från SST.

Snön har lagt sig över småländska höglandet och kylan nyper i kinderna, men de frusna kvinnorna från Vrigstads asylboende tinar snart upp i värmen på café Joystick.
En efter en kommer de in och kramar om Gudrun Wilhelmsson som är ansvarig för samlingen. Navita Raofi från Afghanistan lyser som en sol i sin gula halsduk och mössa som hon virkat och påtat på café Joystick. Hon har ännu inte lärt sig så mycket svenska men kommunicerar med hela kroppen.
Riktigt imponerande språkkunskaper har däremot Rodin Shaikh Muhamad från Kobane i Syrien. Innan flykten till Sverige hade hon precis utexaminerats från universitetet efter fyra års studier till lärare i engelska. Först landade hon på ett större asylboende i Viebäck, sedan slussades hon vidare till Vrigstad.
– Här trivs jag bra, jag studerar svenska och stickar lite, det har jag lärt mig här. De hjälper oss så mycket, säger Rodin och ler.
– Min dröm är att bli lycklig i Sverige!
Sedan café Joystick startades i början av året har Rodin plöjt igenom nästan alla läroböcker från SFI som hon fått tillgång till. Dessutom har hon lånat en hel del böcker på biblioteket och får nu extra avancerad undervisning i svenska när hon kommer till kyrkan. Rodin är troende muslim. Hur känns det att komma varje vecka till en kristen kyrka? undrar jag.
– Inga problem! Jag trivs! Här finns det integration, säger Rodin med ett stort leende.
Sammanlagt 1,3 miljoner kronor gick ut som extra bidrag från SST (Nämnden för statens stöd till trossamfund) till pingstförsamlingarna och den del av summan som nått Vrigstad har använts till inköp av garn, tyger och läromedel.
I somras köpte man också in fiskekort och metspön eftersom det finns gott om vattendrag i samhället och många av flyktingarna var intresserade av fiske. Pengarna räckte också till cykelhjälmar för barn och vuxna samt till att stärka upp ett odlingsprojekt där man försåg samhällets asylboenden med pallkragar, planteringsjord och fröer.
– Vi har anslutit oss till Bilda och fått låna tre symaskiner av dem. Och de är så duktiga alla kvinnor som kommer hit, de syr och stickar och lär sig språket. Det är så fantastiskt att få vara med och lära känna dem. Jag är pensionerad lärare och tycker att det här är jätteroligt, det har blivit veckans höjdpunkt, berättar Gudrun.
Många av flyktingarna är högutbildade men en del är analfabeter. De flesta kommer från Syrien men här finns också kvinnor från Afghanistan och Irak. Som mest brukar det vara uppemot 25 kvinnor som kommer, många tillsammans med sina barn och många småttingar som faktiskt har fötts under det här året i Vrigstad. Gudrun pratar om en riktig ”babyboom”.
– Vi kände när vi såg dem komma hit till Vrigstad att det framför allt var kvinnorna vi ville nå. Männen har lättare att ta plats i samhället, säger Gudrun.
Att få skapa och använda sin kreativitet betyder mycket när man lever i det vakuum som det innebär att vänta på besked om uppehållstillstånd. Att få sy kuddar som pryder deras enkla bostäder har blivit särskilt populärt. Oron gnager hos de flyktingar som ännu inte fått sina besked.
– Särskilt kvinnorna från Afghanistan börjar bli oroliga, säger Gudrun. Att få sitt uppehållstillstånd är inte heller helt enkelt eftersom många gärna skulle vilja stanna i Vrigstad där man nu har hittat tryggheten och börjat bygga upp ett socialt nätverk.
– Men vi har ju sån brist på lägenheter så de tvingas flytta vidare, även om vi skulle önska att de fick stanna kvar, säger Gudrun.
Vrigstad är ett samhälle med cirka 1 800 invånare. När den stora flyktingvågen kom öppnades asylboendet Granbacken med plats för ett 70-tal personer och det gjorde stort avtryck i samhället. Dessutom hyrde Migrationsverket ett antal enskilda lägenheter för att rymma än fler flyktingar i Vrigstad. Och i Pingstkyrkan Vrigstad hoppas man på lösningar som ska göra det möjligt för flyktingarna att stanna kvar.

FAKTA/ Stöd till integration
Nämnden för statens stöd till trossamfund (SST) anslog i början av året 1,3 miljoner kr till Pingst FFS för arbete med integration. Pingst la sedan till ytterligare medel och delade ut totalt 1,83 miljoner kr till 69 församlingar. Slutrapporteringen till SST av hur pengarna har använts har skjutits fram till 15 februari 2017.