Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

HÄR FÅR ALLA EN ANDRA CHANS

När intresset för second hand-affären och LP-verksamheten var på upphällningen, bestämde sig Varbergs pingstförsamling för att göra något helt nytt. Resultatet blev en plats där såväl prylar som människor får en andra chans.

Det är torsdag förmiddag och det råder febril aktivitet inne på Second Chance. Prylar som precis kommit in granskas, sorteras, tvättas och ställs ut i butiken inför lördagens försäljning. Radion skvalar i bakgrunden och folk småpratar om livets vardagligheter och munhuggs på det där sättet som man gör när man känner varandra väl och trivs i varandras sällskap.
Atmosfären är varm och positiv och det verkar aldrig vara långt till ett skratt. Annat var det för några år sedan. Då gick Pingstförsamlingens second handarbete och LP-arbete på tomgång. Engagemanget bland församlingens medlemmar var dränerat. Ett fåtal entusiaster drev runt verksamheterna som levde sina egna liv, till stor del separerade från resten av församlingens arbete.
Vid ett styrelsemöte kom man fram till att det bästa nog vore att lägga ner och satsa på något annat i stället.
Men det hela drog ut på tiden och någonstans föddes idén om att slå ihop de båda verksamheterna till något helt nytt. Tänk om man skulle kunna jobba med missbrukare och skapa sysselsättning, men också ha kopplingen till PMU och låta överskottet från verksamheten användas till bistånd.
När en bilfirma i staden skulle flytta sin verksamhet fanns plötsligt de perfekta lokalerna tillgängliga. Församlingen bestämde sig för att satsa. Och så här i efterhand kan man säga att det var ett klokt beslut.
Ä Pingstkyrkan har fått ett helt annat ansikte i Varberg. Många är väldigt tacksamma när de kommer hit och shoppar.
Vi har försökt profilera oss att vi gör något för Varberg, att det inte bara handlar om att hjälpa människor långt borta, säger Semias Schenberg som är verksamhetsansvarig för Second Chance och LP.
Det är mycket hans förtjänst som gör att Second Chance i dag kan stoltsera med att ha samarbete med såväl arbetsförmedling och försäkringskassa som frivård och Varbergs kommun. Totalt har man i dag tretton anställda, varav sju är på lönebidrag. Man har trettio uppdrag, det vill säga trettio personer som ska sysselsättas, samt cirka 70 frivilliga
som hjälper till vid försäljning. Och det är inte enbart församlingsmedlemmar. När ryktet om den nya satsningen spred sig i Varberg var det flera som inte hade någon relation till Pingstkyrkan som hörde av sig och ville hjälpa till.
Och det är med stolthet i rösten som Semias berättar att Second Chance är den enda organisationen i Varberg, vid sidan om Varbergs kommun, som fått uppdraget att jobba med missbrukare på det här sättet.
– Vårt uppdrag från socialen är att skapa sysselsättning för de som har en beroendeproblematik. Det kan vara droger eller alkohol, men också till viss del psykisk ohälsa. De kan till exempel komma tillbaka från en rehabiliteringsperiod
från något hem och behöver ha något att göra när de kommer hem till Varberg. Eller att de kan ha gått någon typ av
avvänjningskurs och när de är på fötter så får vi frågan om de kan jobba hos oss.
Ä Det är en av de bästa sakerna med Second Chance Ä de personliga mötena och att vi kan jobba i processer med människor. Vi vet att de är här för en längre period. Och att man kan se en utveckling från det att de kommer hit till att de går vidare, säger Semias.
Lena Andersson, socialnämndens ordförande, är nöjd med samarbetet hittills.
Ä Jag tror att de flesta kommuner har eller håller på att förändra sitt arbete med missbrukare. Även Varberg. Det är väldigt viktigt att du har ett arbete, en praktik eller annan sysselsättning. Det är en hjälp för att bli frisk. Second Chance har varit på hugget hela tiden. Vi kräver ganska mycket, men jag tycker att det har varit ett utvecklande och bra samarbete för kommunen. De gör ett väldigt bra jobb.
Ä Här kan vi återanvända saker, vilket är väldigt bra för miljön och samtidigt ge arbete till människor och stöttning på vägen till ett vanligt jobb. Det är det det går ut på. För varje individ vi kan hjälpa betyder det oändligt mycket, och det är oändligt mycket sparade pengar om man kan hjälpa någon till nykterhet och arbete, säger Lena Andersson.
I verkstaden på Second Chance sitter Martin Hogerud och målar en byrå. Han har precis fått anställning. Det började som arbetsträning via kommunens program ”Steget mot arbete” och sedan har det rullat på. Han betonar att en av de största fördelarna med arbetsplatsen är den positiva stämningen.
Ä Det är bra folk som är här. Man känner sig välkommen. Det känns inte som att folk är trevliga mot en för att de ska få något, utan de är trevliga rent naturligt. Att det är en kristen organisation som står bakom är inget som stör. Varje dag äter man frukost tillsammans och den avslutas med en kort andakt.
Ä Även om man inte har en tro, eller om man inte har en kristen tro, så känns det ändå inte påtvingat, alla har ett val och det fungerar hur bra som helst, säger han.
Det är svårt att inte slås av att Second Chance verkar ha hittat ett framgångskoncept. I dag omsätter man runt fem miljoner kronor. Under 2012 skickade man 1,2 miljoner kronor till olika biståndsprojekt. Man har ett tjugotal företag i kommunen som regelbundet är med och sponsrar på olika sätt och engagemanget bland församlingens medlemmar har fått en märkbar nytändning. LP-arbetet har utvecklats och integrerats. Varje tisdag åker ett stort gäng från affären till LP för att äta lunch och gå kursen ”Vägen till livet”. Allt det som man hoppades på när man drog igång projektet.
Ä Jag som jobbar här på LP kunde ibland känna mig lite vid sidan om, men nu vet man att vi jobbar tillsammans och det känns verkligen. Och likaså församlingen har tagit ett helt annat ansvar, säger Eva Holmström, som är kontaktperson på LP-kontakten.