Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Här bjuder kyrkorna på pannkakor

Det är fredagskväll. Klockan har passerat 22.30. Många Uppsalabor är hemma och har myskväll framför teven, men i de centrala delarna av Uppsala har staden börjat vakna till liv igen. Utanför Pingstkyrkan står Pannkakskyrkan och serverar nygjorda pannkakor med grädde och sylt till tonåringar och andra förbipasserande.

– Det hela började förra sommaren då vi var några ungdomar som var ute och vandrade i staden på kvällarna, berättar Samuel Lundström. Vi träffade många tonåringar som vi kom i samtal med som hade mycket frågor om tro och livet i största allmänhet.
Han och Josefin Söderstjerna är två av eldsjälarna bakom Pannkakskyrkan.
– Vi blev frustrerade över att det inte fanns så många naturliga platser för dessa tonåringar dit de kunde få komma med sina frågor.
Ungdomar från flera olika församlingar i staden började samlas och be tillsammans och idén till Pannkakskyrkan föddes.
– Men det hette inte Pannkaks­kyrkan från början, berättar Josefin Söderstjerna. Det var tonåringarna som kom på det namnet.
Under tiden som vi pratar myllrar det av tonåringar som vill ha pannkakor.
– Smeten har tagit slut, skriker någon av de frivilliga som är med i Pannkakskyrkan denna fredag.
– Vi behöver ny kol på grillen, skriker en annan.
– Ställ er i kö, uppmanas tonåringarna.

Vem sjunger bäst i Idol?
Mellan pannkakstuggorna förs samtal mellan tonåringar och människor från Pannkakskyrkan och Pingstkyrkan. Det pratas om hur veckan har varit, om artister från programmet Idol och vem som egentligen sjunger bäst.
Bredvid serveringsbordet står en pall med en lapp där det står: Vi vill be för dej.

Veckans höjdpunkt
Under höst- och vintermånaderna finns Pannkakskyrkan utanför Pingstkyrkan och är en naturlig del av Fritidscentret som har öppet i kyrkans lokaler varje fredag.
– Det här är veckans höjdpunkt, berättar Samuel Lundström. Jag skulle inte vilja byte det mot något.
– Om man skulle råka befinna sig någon annanstans en fredag så längtar man till Pannkakskyrkan, berättar Josefin Söderstjerna.

Fotnot: Vill du veta mer besök www.pannkakskyrkan.se