Han föreslås som ny föreståndare

Pelle Hörnmark: Vi har enorma möjligheter

Pelle Hörnmark, föreståndare i Pingstkyrkan i Jönköping, föreslås som ny föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan. – Jag kandiderar eftersom jag upplever förtroendet som stort, säger Pelle Hörnmark. Valberedningens förslag skickades till pingstförsamlingarna i början av augusti och det extra rådslaget hålls den 25 oktober.

Pelle Hörnmark fyller 46 år i december, är gift med Tina och har tre barn. Han beskriver sig själv som en Jönköpingskille född i Norrahammar och som en ganska enkel och vanlig person, lite ”Svensson”.
1985 började han som ungdomspastor i Jönköping och sen dess har han haft fem välkomstmöten Valberedningen efterlyste i våras förslag till ny föreståndare och när nomineringstiden gick ut den 30 juni var det egentligen bara ett enda namn som var aktuellt, nämligen Pelle Hörnmark, säger Andreas Ardenfors, sammankallande.
– Vi tror att detta är rätt person för uppdraget, sammanfattar han.

Ödmjuk och tacksam
Vad säger då Pelle själv om att kandidera?
– Jag känner mig ödmjukt tacksam för förtroendet att ha fått frågan. Ibland är det svårt att säga ja, men ibland också svårt att säga nej. Jag säger ja därför att jag upplever förtroendet som stort. Det är förstås lite smickrande och jag känner något av skräckblandad förtjusning.
Pelle Hörnmark har levt i ett förändringsarbete i Pingstkyrkan i Jönköping. Det tror han är en av hans styrkor och något han kommer att ha nytta av om han blir vald. Hans år som missionär i Etiopien har också betytt mycket för honom.
– Där lärde jag mig att ledarskap inte handlar så mycket om metoder och skolor, utan framför allt om relationer och mötet med människor.

Värdefulla erfarenheter
Erfarenheterna från att ha suttit med i ledningen för flera gemensamma verksamheter tror han också kommer att komma väl till pass.
När jag frågar Pelle vad han tror att han kan tillföra Pingst, säger han:
– Vikten av team- och lagarbete och hur viktigt det är att frigöra människor till att göra det de är bra på. En ledare kan inte så mycket ensam. Jag har mycket idéer och kreativitet i tankarna, men har lärt mig att de förädlas av andra, också när det blir mothugg.
– Den lokala församlingens behov tror jag också att jag kan lyfta fram utifrån mina egna erfarenheter.
Dessutom menar han att Gud gjort honom rätt så orädd.
– Jag är inte så rädd för att säga och göra obekväma saker, men är alltid mån om att göra det med ödmjukhet och glimten i ögat, eftersom det ju inte är säkert att jag alltid har rätt.
Blir Pelle Hörnmark vald kommer han förväntas uttala sig för Pingst. Hur känns det?
– Mediakontakter är jag van vid, det har jag många. Jag är inte i första hand en människa för tv-sofforna, men sätter mig självklart där när behov finns. Däremot, i de sammanhang där spetskompetens efterfrågas är jag inte främmande för att delegera uppgiften till den person med störst kompetens inom det just då aktuella området.
Pelles hjärta brinner på ett särskilt sätt för Sverige och svenskarna, säger han.
– Vi har enorma möjligheter som bor i ett land med ett så andligt längtande folk. Hur vi i pingstförsamlingarna kan få betyda något för vårt land är det jag ständigt arbetar med.

Hittar nya spår
Det viktigaste under den kommande mandatperioden är att ett antal lokala församlingar hittar nya spår för att möta människors behov i sina sammanhang, menar han, och att de gemensamma resurserna ska bidra till detta. ?
– Organisationen i sig är inte det viktiga. Den finns som jag ser det bara till för att stödja livet i församlingarna.
Hur ser du på framtiden för svensk pingströrelse?
– Jag tror vi går igenom ett stålbad nu. Men om jag inte trodde att trenden skulle gå att vända skulle jag inte kandidera.
– Sinuskurvan går upp och ner, men för min del överväger hoppet. Jag tycker jag ser och möter många kloka ledare och församlingar som vågar ställa de viktiga frågorna och jag tror att Pingst kan omdanas till att bli ett verkligt alternativ för människor som längtar efter Gud och gemenskap.