Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Han blir ny rektor på Viebäck

Anders Georgsson är från och med 1 juni ny rektor för Viebäcks folkhögskola. – Det här är något av mitt drömjobb, säger han.

Anders Georgsson kommer närmast från en tjänst som förbundssekreterare för Svenska Alliansmissionens ungdom. Han trivs med att samordna, leda och administrera. I botten är han teolog och ekonom och har också arbetat som pastor inom Svenska Missionskyrkan. I Slutet av 90-talet i Nässjö och i början av 2000-talet på Nimbus, Öckerö.
Hur blir det då att hamna som ansvarig på en pingstskola?
Ä Mer än halva anställningsintervjun handlade om detta, berättar Anders Georgsson, som först trodde att detta skulle ligga honom i fatet.
Men så blev det alltså inte. Och just nu pågår ju också ett närmande mellan Pingst och Svenska Alliansmissionen och EFK om pastorsutbildning.
– Som jag ser det så är det inte så stor skillnad i vår grundläggande syn, men det är klart att jag kommer att hamna i ett nytt nätverk i ett nytt sammanhang och måste lära mig mer om detta.
Några krav på att byta samfund har han inte fått, berättar han och konstaterar att för unga människor är samfundstänkande över huvud taget inte särskilt aktuellt.
Ä Många av våra närmsta vänner är pingstvänner, berättar han, så lite insyn i pingströrelsen har jag redan på så vis.
Han tror att hans bakgrund kommer att vara till nytta för honom i den nya tjänsten, i kombination med hans pedagogiska intresse. Skolan han just börjat arbeta på står inför stora förändringar, bland annat en flytt från Viebäck till Jönköping. Vad säger han om det?
Ä Jag gillar utmaningar, säger han. Att vara med och flytta en hel skola är lockande och det är spännande att gå från landsbygd till storstad.
Han tror att det kan vara en fördel för honom att han kommer in i den här processen nu. Egentligen skulle han varit pappaledig med familjens yngsta, en sex månaders baby, till hösten, men i stället blev det alltså nytt jobb.
Familjen bor i Bankeryd och han räknar med att pendla. Det är inte så många mil och motorväg flera av dem, så det ska gå.
Anders Georgsson tycker att folkhögskolan står för mycket som behövs i samhället.
Ä Det är en mötesplats för olika typer och olika trosuppfattningar och också en möjlighet till en andra chans för människor och till kreativa uttryck. På folkhögskola kan man få prova på nya saker.
Anders Georgsson tycker att det finns tydliga kopplingar till evangeliet i de krav på integration, en andra chans och ekologi, som ställs på den folkbildning som folkhögskolorna kan ge.