Han basar för Pingst Media

Sedan i april är Pontus Fridolfsson ny verksamhetsansvarigför Pingst Media. Efter drygt 30 års yrkesbana på Handelsbanken kom han i höstas till Pingst i akt och mening att bli vice verksamhetsansvarig. Men redan innan han hann tillträda sitt nya jobb ändrades förutsättningarna.

En söndagsförmiddag förra våren satte sig Pontus Fridolfsson bredvid Pingsts direktor Peo Larsson på en gudstjänst i Filadelfiakyrkan i Stockholm. ”Har du inget jobb till mig?”, frågade han Peo, som tipsade på ett ledigt jobb som låg ute på Pingst.se.
Pontus, som i drygt 30 år trivts väldigt bra med sitt jobb på Handelsbankens huvudkontor, hade då ändå börjat tänka att han skulle vilja göra något annat, gärna inom kyrkans värld.
Ä Jag såg tjänsten som vice verksamhetschef till Lars Anderås och tog en kontakt om den, berättar Pontus.
Sen gick det fort, och före sommaren tog han det stora beslutet av säga upp sig från banken, där han genom åren
innehaft många olika positioner och uppgifter, för att den 1 oktober börja på sitt nya jobb. Vid det laget hade dock Lars
Anderås hunnit säga upp sig och Peo Larsson fungerade i stället som t f verksamhetsansvarig medan Pontus fick koncentrera sig på att sätta sig in i arbetets alla delar. Pingst Media innefattar verksamheterna IBRA Media, TV Inter, ICBI och PIL.
Pontus fick lära sig utmed vägen, men redan från och med 1 december var han t f verksamhetsansvarig och den 15 april i år fattade så Pingststyrelsen beslut om att göra honom till ordinarie verksamhetsansvarig.
Ä Jag har blivit mycket varmt mottagen, säger Pontus.
Vem är han då? Ett av svaren är att han är stockholmare, född på Gärdet och sedan via Vasastan flyttade med föräldrar och syskon till Stora Essingen, där han och hans fru Ann-Britt och barnen Robert och Louise nu bor i det hus hans föräldrar skaffade.
I Filadelfiakyrkan har han haft sin andliga hemvist sen barnaår och döptes i början av 70-talet. Han är verksam som ungdomsledare, och med webb-tvsändningar och har också tidigare jobbat med närradio och har ett stort teknikintresse, vilket inte precis är en nackdel på hans nya jobb.
Kyrkan och familjen är de stora viktiga byggstenarna i hans liv, förstår jag. Fritiden är ofta kyrkrelaterad i de olika uppdragen.
Fram tills för ett par år sen gick han gärna golfrundor, men i en mopedolycka skadade han axeln så olyckligt att det än så länge inte fungerar att svinga en golfklubba, berättar han och ser sorgsen ut.
Att Pontus lämnat affärsvärlden för missionsverksamhet skulle kunna beskrivas som ”att äpplet inte faller så långt från päronträdet”, eller att det har något med generna att göra kanske. Pontus berättar om sin farfar, som var affärsman och
stod Lewi Pethrus nära. Han hette Fridolf Karlsson, kallades allmänt för Pingst-Fridolf, och kom från Sorsele där han också var med och bildade församling.
Han var sedan med och startade Allmänna spar- och kreditkassan, vilken han också var ordförande för, och som så småningom blev Samspar, och fanns också med i samtalen kring bildandet av Pingsts första folkhögskola Kaggeholm.
Ett samtal med nye verksamhetsansvarige för Pingst Media blir dock inte komplett utan att han får lyfta det arbete som görs inom Pingst Media.
Ä Jag är ju uppvuxen med bland annat IBRA och insamlingar till verksamheten. Det handlar om ett väldigt framgångsrikt arbete med goda medarbetare och trogna givare. Bara i Centralafrika blir 22 personer frälsta varje dag genom mediearbetet och över jorden bildas nya församlingar. IBRA-medarbetarna, som ansvarar för arbetet i olika regioner, är i sin tur anställda av församlingar, så kopplingarna till Pingst är starka.
Det finns alltså väldigt mycket att glädjas åt och också utmanas av till nya satsningar.
Ä Nu lägger vi fokus på att verksamheten ska bli ännu mer känd i Sverige, säger Pontus Fridolfsson.
Inom Pontus ansvarsområde finns också ICBI, distansbibelskolan, som tränar ledare runt om i världen som inte har möjlighet att gå på bibelskola. Den verksamheten leds sedan förra året av Paul Waern, men ryms alltså inom Pingst Media, där TV Inter-arbetet också finns.
Ä Det handlar om ett fantastiskt verktyg, säger Pontus. TV Inters produktioner ger oss möjlighet att dela vår tro via Facebook eller mejl. Jag skulle säga att det handlar om en slags digital traktat.
I sommar ansvarar TV Inter också återigen för sändningarna från Nyhem och finns även med och spelar in material till den webb-baserade utbildningen Pingst Ledarutveckling.
Gemensamt för hela Pingst Media är att det är helt gåvofinansierade verksamheter och detta faktum rymmer i sig en stor utmaning för den nye verksamhetsledaren. Det finns en trogen stomme av givare, men de behöver bli fler och Pingst Media ser gärna att även yngre blir inspirerade för och involverade i arbetet.