Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där Mats Levander...

som börjar som kursledare på TV-linjen på Kaggeholm. Han gick själv på skolan 1983-85 och har sedan dess bland annat jobbat tolv år som mediemissionär.

Känns det som om cirkeln sluts nu?
– Klart att det är en nostalgitripp av stora mått att trampa den Kaggeholmska jorden igen. Mycket har förändrats under de 22 år som gått sedan jag gick där, men det finns ett och annat som är sig likt. Efter många år av arbete med medieutbildning utomlands känns det väldigt spännande att få vara med och leda ett gäng svenska ungdomar in i medievärlden.
?
Varför har du tagit jobbet?
– Arbetet är ett vikariat på ett år. Jag har precis avslutat arbetet som samordnare av medieträning och TV-arbete för Aktion Ibrahim i Mellanöstern, och det här känns som ett steg helt i rätt riktning. En utmaning.

Vad har du för förväntningar?
– Både att få lära mig en massa nytt själv, men också att få dela med mig av mina erfarenheter av att arbeta med media i andra kulturer.
?
Kommer tv-eleverna få göra missions-tv nu?
– Utbildningen är ju främst inriktad på att eleverna ska förberedas för svensk arbetsmarknad. Det jag arbetat med i Mellanöstern och tidigare i Östafrika har handlat om att använda media för att förbättra livet för människor och samhälle.
– Missions-tv låter som prediko-tv men det jag arbetat med är mycket bredare; jämlikhet, religionsdialog, mänskliga rättigheter. Kort sagt media med ett positivt syfte. Om jag kan medverka till att eleverna använder media för att förbättra samhället så är svaret på frågan – ja! ?

Vad har utbildningen på Kaggeholm betytt för dig?
– Otroligt mycket! Tiden på Kagge formade inriktningen på mitt liv. Att se världen med den kritiske journalistens ifrågasättande sinne är på gott och ont. Man kanske är en lyckligare människa om man inte ständigt är kritisk – men jag vill inte vara utan den inställningen!

Finns det någon framtid för mediemissionärer?
– Att vara missionär är att vara en person med ett uppdrag. Att vara journalist är att ha uppdraget att nosa upp felaktigheter och oegentligheter i tillvaron och sätta ljuset på dem, för att få till en förbättring. Klart jag tror på en framtid för det uppdraget.