Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där Hasse Boström...

...journalisten på tidningen Dagen, som i somras fick Olof Djurfeldts journaliststipendium på 10?000 kronor.

Vad ska du använda pengarna till?
– Min spontana reaktion var att försöka begripa mer om hur EU fungerar. Eftersom jag har som huvuduppgift att bevaka den svenska inrikespolitiken, och den hänger i nästan alla delar ihop med hur man tänker i övriga EU, så är det ett stort behov.
– Europapolitiken har också andra inslag som gör mig nyfiken. Hur stor roll spelar kyrkorna i EU? Vad betyder de kristna värderingarna, som i alla fall i somliga länder är tydligare i vardagen än de är i Sverige?
– Rent konkret handlar det troligen om en resa till Bryssel.

Hur reagerade du när du fick priset?
– Med förvåning faktiskt. Trots att jag vetat om stipendiet så hade jag inte alls tänkt att jag skulle få det. Jag blev också förvånad över att jag blev så uppmuntrad av det. Jag brukar tro att jag klarar mig utan beröm i jobbet, men tydligen är jag inte helt opåverkbar.
– En annan effekt är att jag märkt att det blivit lite jobbigare i vardagen: Jag skriver en enkel, banal text och så tänker jag på de pampiga formuleringarna i juryns motivering och undrar om jag lever jag upp till dem.
– Fast det är nyttigt också. När någon påstått att jag är ”vederhäftig och noggrann” gäller det att leva upp till det.
– Jag skulle gärna också vilja rikta ett tack till Olle och den övriga juryn, inte bara för just min utmärkelse, utan även för själva grundidén, att uppmuntra journalister.