Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där Daniel Jansson...

…journalisten som skrivit boken ”Är det synd att tro på tomten?”, som innehåller frågor och svar om kristen livsstil publicerade i tidskriften ”Den kristne” i början på 50-talet. I boken ger också ett antal nutida pingstvänner sin syn på detta.

Varför har du intresserat dig för syndfrågor från 50-talet?
– Det började egentligen med att jag och mina syskon tittade i pappas inbundna exemplar av Den kristne. Vi läste och skrattade mest åt frågorna och svaren. Men som vuxen har jag insett att det var på allvar alltihop och att många blev sårade.
– Jag kände också att det var ett unikt tidsdokument, inte minst vad gäller syndkatalogen. Tidningens åsikt spreds ut i rörelsen inte minst på grund av att Den kristne var en tidning för söndagsskollärare.

Har vi något att lära av detta, tycker du?
– Jag tror det är viktigt att visa på detta så att vi inte blir historielösa och man kan alltid lära sig något av historien, till exempel hur man tolkade Bibeln då på 50-talet. Sen kan man ställa sig frågan varför vi inte läser på samma sätt nu.
– Jag tror också vi kan lära oss något av den höga ambition man hade om att alltid fundera på om Bibeln har något att säga om vår livsstil.

Är det inte helt ute att prata om synd idag?
– Det borde inte vara det, eftersom en av de grundläggande sakerna i den kristna tron är att hålla sig borta från synden, men jag tror vi missat att ta de diskussionerna under lång tid nu.
– Vi kanske skulle ställa oss frågor som hur man förhåller sig till 32 tv-kanaler därhemma och pokerspel på nätet till exempel.

Saknar du diskussionen om vad en kristen livsstil innebär idag?
– Ja, det gör jag. Många med mig tycker att det är väldigt tyst om de här frågorna och jag tycker det vore roligt om de olika generationerna kunde diskutera de här frågorna tillsammans,
– Jag tror att alla kristna skulle må bra av att prata om sin tro och hur den är kopplad till livs­stilen. Det finns inga såna forum idag, tycker jag. Jag hoppas att min bok kan inspirera till såna samtal och därför har jag lagt lite diskussionsfrågor i slutet.