Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där...

… Stig Holmgren, som blivit invald i styrelsen för Föreningen Svensk Blåsmusik som representant för Pingströrelsens BrassBand (PBB).

Vad innebär uppdraget?
Ä Föreningen Svensk Blåsmusik är en sammanslutning av fem organisationer; Frälsningsarmén, Missionskyrkan, Pingströrelsen genom PBB (Pingströrelsens Brassband), Riksförbundet Unga Musiker samt Sveriges Orkesterförbund.
Föreningens uppdrag hittills har varit att anordna Blåsmusikfestivalen i Jönköping och att slå ett slag för blåsmusiken.
Från och med i år kommer dessutom en speciell ”framtidsgrupp” att bildas för att titta på vad vi kan göra för framtiden.
Vad är det för speciellt med den här musiken?
Ä Det speciella är väl att det just är blåsmusik med allt vad det innebär. Här förekommer klassiskt, swinglåtar, koraler, lovsånger, originalkompositioner etcetera. Det har funnits och finns fantastiskt duktiga orkestrar i internationell jämförelse och en tradition som är värd att bevara.
Hur står det till med brassmusiken i Pingst?
Ä I dag finns 25 orkestrar registrerade i PBB, men det finns några till som kämpar på. Det är ju inte så många jämfört med 50- och 60-talet, då vi hade runt 150 orkestrar. Dock görs allt för att inspirera varandra.
Ä Återväxten kunde dock vara bättre. På 70- och 80-talet hade många församlingar musikskolor. Detta gjorde att vi hade en musikalisk bredd som tyvärr har tunnats ut. Det behövs också duktiga och entusiastiska ledare.
Ä Varje år hålls en brasskonferens inom Pingst där en orkester bjuder in till musikfest. Då ges tillfälle att spela tillsammans under någon professionell pedagog/dirigent. I år står PingstBrass i Värnamo för värdskapet 2Ä4 oktober.
Finns det en framtid för den här musiken, tror du?
Ä Absolut, även om man rent allmänt vad gäller ”akustiska” instrument ser färre eleverpå dessa. De kräver mycket mer arbete än de elektroniska och då tar det också längre tid innan man ser resultat. Inom Frälsningsarmén och Missionskyrkan upplever man samma situation och här finns det trevare till samarbete.
Ä Jag tror att församlingarna inte har förstått den möjlighet som finns att använda sig av en orkester i verksamheten på det sätt man gjorde förr. En ypperlig tillgång i lovsången till exempel.
Vad spelar du själv?
Ä Jag spelar kornett i City Brass Stockholm. I maj spelade vi exempelvis på Jesusmanifestationen och i juli skall vi tillsammans med PingstBrass i Värnamo medverka i den stora sång- och musikfestivalen i Tallin i Estland.