Hallå där…

… Tomas Wallengren, pastor i Hamnkyrkan, Hillerstorp, som skrivit boken Drömmen om Kalifornien.

Varför har du valt att skriva en roman?
– Det är en dröm jag haft sen jag gick i femte klass. När jag och min fru Carina blev dramatiskt frälsta 1997 så började jag skriva på en roman, men den boken försvann i en datorkrasch. Efter en inspirationsresa till Kalifornien kom den här berättelsen till mig. Jag upplevde det som att Gud manade mig att skriva.
– Jag tror att en roman kan nå fram till människors hjärtan och vara ett bra komplement till all fantastisk undervisningslitteratur vi har. Jag tycker även att det saknas kristna romaner, särskilt av svenska författare.
Vad är bokens huvudtema?
– Boken handlar om Carl som är 24 år. Han har ingen kristen bakgrund och känner egentligen ingen som är kristen. Han har hamnat i ett vägskäl i livet och gör en resa på egen hand.
– Tanken med boken är att invävt i en spännande, gripande och underhållande berättelse nå ut med evangeliet och ta upp frågor som jag ofta fått på Alphakurser, konfirmation och i andra samtal.
Finns det något självbiografiskt i historien?
– Carl som boken handlar om är inte en annan version av mig. Däremot är en annan karaktär i boken som Carl möter starkt inspirerad av mig själv. Det är en svensk pastor som heter Natanael. Under min inspirationsresa var jag med om en fantastisk händelse och den finns med rakt av. Den var så speciell så det gick inte att hitta på något bättre.
– De andliga upplevelser som beskrivs i boken är starkt inspirerade av mina egna. De frågor och tankar Carl har kring kyrkan och kristna är sådant jag hört.
Vilken målgrupp ser du framför dig?
– Jag har haft testläsare från unga vuxna till pensionärer och den har gått hem hos både unga som gamla. Huvudpersonerna är unga, så en primär målgrupp är unga vuxna, men har under de månader som gått fått mycket positiv respons från allt från tonåringar till pensionärer, både män och kvinnor. Boken har visat sig vara bredare än vad jag trott.
Hur ska de hitta till boken?
– Boken ges ut på Pärlan Förlag. Jag själv har en hemsida där det går att beställa boken. Annars kan man hitta
den hos alla internetbokhandlare och den finns i de kristna bokhandlarna.

Fotnot: I april utkommer en fortsättning på boken som heter I skuggan av Hollywood.