Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Hallå där…

…Anethe Carlsson, föreståndare för Skärgårdskyrkan, Värmdö, som också har arbetat med Pingst Ungs jämställdhetsprojekt ”Ester – för ett hållbart ledarskap” som avslutades 2014, och som sedan dess har blivit både en bok och ett antal föreläsningar.

Hur ser du på kvinnors roll som ledare inom pingströrelsen i dag?
– Vi är överens inom pingströrelsen om att kvinnor får vara ledare, men det är fortfarande oftast som omsorgspastor eller med administrativ inriktning. Att vara en driven, visionär kvinnlig pastor är svårare.
Är det lättare för kvinnor i dag att bli ledare än det var tidigare?
– Det beror på vilken ålder man är i. Det brukar gå bra för yngre kvinnor, men det händer något efter 30 då man vill bli tagen på allvar. Det handlar också om ifall man har familj eller inte. Sedan är det inte alltid man reflekterar över vilken norm som finns. Jag har själv varit med om att normen har slagit mig i huvudet utan att jag förstod det då.
Är kvinnligt ledarskap en generationsfråga? Kommer det att bli lättare att bli ledare för dem som är unga i dag?
– Nej, varje generation måste vinnas. Vi ser en tillbakagång för kvinnor i hela samhället, och vi är själva också formade av samhällets värderingar. Det gäller inom politik, företag och överallt – det blir inte jämställt om vi inte arbetar aktivt för det!
Hur har ni gåt  vidare med Ester-arbetet?
– Jenny Bergh och jag har varit runt och föreläst och anordnat workshops i många församlingar. Men det har mest varit i församlingar som inte tillhör pingströrelsen.