Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där...

…Thomas Åberg, kontaktperson för samfunden på Stim, Sveriges tonsättares internationella musikbyrå.

Hur fungerar kontakten med Pingst?
Ä Väldigt bra, tycker jag. Jag har jobbat på Stim i 30 år, och har de senaste två åren haft ansvar för kontakterna med samfunden. Pingsts musikkonsulent Peter Stolpestad och jag har mycket kontakt och jobbar tillsammans för att det avtal vi har ska fungera.
Vad är fördelen med att ha ett avtal som Pingst och Stim har?
Ä Det underlättar det administrativa att allt normalnyttjande av musik omfattas av ett avtal.
Ä Alla frikyrkliga samfund avtal har avtal med Stim. Den som vill veta mer om det här kan gå in på www.stim.se/frikyrka och läsa mer. Där finns också kontaktuppgifter till mig.
Vad innefattas inte i avtalet?
Ä Tv-inspelningar av gudstjänster, skiv-inspelningar, musik på webbsidor och konserter där publiken består av mer än 500 personer. Sedan förra året har vi infört att de församlingar som har stora konserter kontaktar mig direkt med sina frågor.
Vad får du mest frågor om?
Ä Om sådant, som inte ingår i avtalet. Det vi kallar tilläggslicenser. Det kan till exempel handla om vilka regler som gäller när en gudstjänst spelas in eller när man vill lägga ut musik på sin webbsida.
Vad tog du upp för frågor när du medverkade på seminarier under sång- och musikkonferensen?
Ä Jag undervisade om upphovsrättens historia, om ideell rätt och rätt till ersättning. Det var jätteroligt att vara med och jag fick skarpa frågor från de medverkande.
Ä Jag fick också träffa representanter för stora församlingar.