Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där…

…Stig Andersson, musiker och kompositör till ”Vägmärken”, som tonsatt texter ur Dag Hammarskjölds efterlämnade dagbok.

Hur fick du idén till att skriva musik till den?
Ä För en del år sen blev jag ombedd av Vox Media Ä en personalkör på Sveriges Radio och tv och som jag var dirigent för då Ä att skriva någonting för dem inför en jubileumskonsert. Jag kom då att tänka på Dag Hammarskjölds efterlämnade dagbok ”Vägmärken” som jag haft i bokhyllan sedan studietiden Kören tog sången jag skrev till sitt hjärta och uppmuntrade mig till att skriva musik till flera Vägmärken. Sedan har det successivt blivit flera och nu är den definitiva versionen av sviten ”Vägmärken” färdigkomponerad.
Vilka sångare och musiker använder du dig av?
Ä Sångare är Aspnäskyrkans kör med solister från Järfälla pingstförsamling, plus en ensemble bestående av flöjt, oboe/engelskt horn, stråkkvartett, piano och slagverk.
Varför vill du göra en skiva medmusiken?
Ä Det är många som föreslagit att vi ska göra det, och det är också roligt att få dokumentera det vi jobbat så mycket med. Vi har gjort inspelningen under våren.
I höst kommer musiken uruppföras i Berwaldhallen, hur känns det?
Ä Det känns pirrigt att få framföra detta i ett av musikens finrum. När vi planerade ”releasedatum” för cd:n upptäckte vi att den 18 september i år är det 50 år sedan Hammarskjöld omkom i en flygolycka.
Ä Våra konserter i höst Ä söndagen den 18 september i Berwaldhallen och lördagen den 24 september i Jönköpings konserthus Ä ges till minne av Dag Hammarskjöld och som arrangörer står DH Foundation och DH-stiftelsen.
Vilka medverkar då?
Ä Som talare medverkar Mats Svegfors, Rolf Ekéus (Stockholm) och Alf Svensson (Jönköping) och konferencier är Lars Adaktusson. I programmets första del medverkar också Hannah Holgersson, sopran, Tobias Carron, flöjt, och Mats Widlund, piano. I andra delens Vägmärken medverkar förutom Aspnäskyrkans kör Trio con Brio (där Carina Cederwall, Jan Holmgren och jag själv ingår) en stråkkvartett från Musikhögskolan Edsbergs samt slagverkaren Peter Stolpestad. Dirigent är Christoffer Holgersson.
Vem är du annars?
Ä Jag är en pianist som tycker om att arra och komponera. En musikalisk allätare, och det hörs nog i Vägmärken. Aktiv i Aspnäskyrkans musikliv och lärare på Kaggeholms Folkhögskolas musiklinje. Intresserad av mycket, också golf, men där är nog inte kärleken till fullo besvarad. Gift med Barbro som också är med i Aspnäskyrkans kör.