Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där…

…Anders Georgsson, rektor på June folkhögskola, före detta Viebäcks folkhögskola.

Har namnändringen börjat slå igenom nu?
Ä Ja, så smått faktiskt. Men man får nog inse att det kommer att ta lite tid. Många har trott att vi ska
lägga ner skolan, men det gör vi INTE. Vi har bara bytt namn sen den 1 januari.
Vad har ni fått för reaktioner på den?
Ä Både positiva och negativa. De som är positiva tycker att det är ett bra enkelt namn. Namnet har
en koppling till det gamla namnet för Jönköping.
Ä De som är negativa tycker att det är lite oprofilerat och en del är nog bara nostalgiska eftersom man har så mycket minnen kopplat till namnet Viebäck.
Vad är nytt på skolan mer än namnet?
Ä Framför allt att vi ska flytta från Viebäcksområdet till Jönköping och att vi till hösten går in i en satsning på den nya gemensamma pastorsutbildningen tillsammans med EFK och Alliansmissionen. Det är jättespännande.
Ä Vi har varit med och jobbat fram den och nu får vi vara med och realisera den också. Ett led i samarbetet är att vi får hyra våra nya lokaler av Svenska Alliansmissionen, vid Juneporten i Jönköping, därav namnet på skolan.
När kommer flytten ske?
Ä I sommar. Vi avslutar vårterminen på Viebäck i juni och i augusti ska vi vara på plats i Jönköping. Vi hoppas hinna ha lite sommarlov också, men det blir till att bära flyttkartonger en del av sommaren.
Blir det ingenting kvar på Viebäcksområdet?
Ä Jodå. Assistentlinjen, Fotoskolan och Behandlingsassistent på distans och kursgården kommer att fortsätta på Viebäcksområdet ett år till. Sen flyttar utbildningarna till Jönköping.
Hur påverkas personalen?
Ä Det är nog lite olika. Jag tycker det är väldigt inspirerande, men för en hel del av personalen är det en omskakande process att flytta.
Ä De tjänster som påverkas finns framför allt inom serviceorganisationen kök och städ.
Vad ska hända med lokalerna på Viebäck?
Ä De ägs av PSK, som kommer att stycka upp och sälja dem i delar. Det finns ju också en ideell förening bildad som jobbar med att försöka göra området till ett socialt center.
Ä Det är ett prövoår nu och ännu lite osäkert att säga vad som händer med det, men vi på skolan tycker ju att det vore roligt om det blev bra verksamhet