Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Hallå där…

…Urban Thoms, Folkredaktör på Dagen, en av årets Olof Djurfeldt- stipendiater.

Hade du väntat dig att få stipendiet?
Ä Verkligen inte. Detta är ju inget stipendium man kan ansöka om, utan en utmärkelse som stipendiejuryn helt och hållet styr över. Det var tur att jag satt ner när Olle ringde och berättade vad han och de andra beslutat.
Vad betyder utmärkelsen för dig?
Ä En stark uppmuntran i mitt dagliga arbete. Jag betraktar det som ett kvitto på att jag, åtminstone nu och då, lyckats att leverera den kvalitet som jag strävar efter i mitt arbete som journalist på Dagen.
Ä Att skriva i en tidning är ett av de mest transparenta yrken man kan ha, alla kan se minsta fel du gör för det finns där på pränt. Ibland får man ris och ibland får man ros och det gäller att lära sig av sina fel och ta vara på uppmuntrande ord. Själv brukar jag spara beröm i en särskild mejlkorg märkt ”uppmuntran” för att kunna plocka fram under tunga dagar. Jag tror att upp skattande ord får oss att våga mer som människor. Och där har ju Olof Djurfeldt-stipendiet ett alldeles särskilt stort värde.
Vad ska du göra för pengarna?
Ä Jag funderar fortfarande på det. Men jag tänker mig att det ska bli en spännande resa med fortbildande inslag av något slag.
Vari ligger den stora utmaningen i att vara kristen och journalist?
Ä Att hitta rätt proportioner av kritiskt tänkande och mänsklig värme. Blir det för mycket eller för lite av det ena eller det andra kantrar det antingen över i misstänksamhet eller i godtrogenhet. Ingetdera gynnar god journalistik.
Ä Det gäller att kunna ifrågasätta vad människor säger utan att för den skull avfärda dem som individer.