Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Gratisklipp för den som pratar tro

–?Ska vi bara toppa lite eller vill du klippa dig riktigt kort? Förresten, tror du på Gud? Det är söndag förmiddag och på en frisersalong i Stockholm har frisören Jenny Waxin just satt saxen i håret på dagens första kund, Bozenna Montwill. Bozenna är inte förvånad över att Jenny varvar de vanliga frisörfrågorna med djupare frågor om Gud, meningen med livet och döden eftersom hon tackat ja till att vara med om en Min tro-klippning. Då klipper man sig gratis mot att man berättar vad man tror på för frisören.

Några meter bakom den bekväma frisörfåtöljen står en kameraman och filmar samtalet och klippningen.
Det är TV Inter och Dagengruppen som ligger bakom den annorlunda klippningen. Filmen där Jenny Waxin klipper och samtalar med Bozenna Montwill läggs ut på internetsajten Min tro.
Idén till ”Min tro-klippningar” kom när redaktionen spånade kring situationer i vilka de naturliga samtalen om tro har en chans att uppstå. Frisörstolen blev ett kul och lite annorlunda ställe där folk sitter still en bra stund. Dessutom ville man dra nytta av frisörens stora rutin på att få människor att prata.

Tappade tron
Frisören Jenny, som själv är aktivt kristen lyssnar till berättelsen om hur Bozenna tappade sin tro på den kristna, katolska Guden för att senare i vuxen ålder hellre låta sig inspireras av buddhismen.
Bozenna som har sina rötter i Polen upplevde sin barndoms katolska Gud som distanserad, sträng och dömande.
–?Den katolska religionen var byggd på så mycket bestraffning och belöning. Redan som liten kände jag ett motstånd mot en sån typ av tro. Från åtta års ålder började jag att tänka att det här kan inte vara sant, säger Bozenna.
Hon berättar om den smärtsamma vägen genom depressioner och mycket grubblande som ledde till att hon slutade att kalla sig ”kristen”.
Min tro-klippningen är inte tänkt att vara en strikt intervju. Mitt i sin personliga berättelse vänder sig Bozenna mot frisören och frågar hur hon ser på Gud.
–?Jag har ju alltid blivit uppfostrad med att jag och Gud är vänner, säger Jenny. Jag vill känna Gud och uppleva honom. Jag känner inte igen det där med att jag måste göra en massa saker för att bli godkänd.

Likheter och skillnader i tron
Bozenna nickar instämmande. På många sätt är hon och Jenny överrens. Man duger som man är. Men under samtalet blir det också tydligt att det finns skillnader i deras tro. Jenny tror att Gud har skapat jorden och människorna.
–?Jag tror inte på det där, säger Bozenna. För om Gud har skapat jorden, vem har då skapat Gud?
För Bozenna är Gud eller den kraft som hon känner, snarare en del av själva skapelsen. Jenny lyssnar intresserat och de båda nöjer sig med att konstatera att här går åsikterna isär.
Nu är det dags att föna, avslutar Jenny.
Om bara en halvtimme kommer nästa kund. Han kallar sig agnostiker. Och efter det ska hon klippa en tjej som definierar sig själv som ”icke djupt troende kristen”.

Få människor att fundera
Syftet med Min tro-klippningarna är inte att någon ska bli övertygad. Det handlar snarare om att öppna upp samtalet, att få människor att våga fundera och ställa frågor. Inte bara de som klipper sig, utan också de som sedan ser de färdiga filmerna på Min tro.
I vanliga fall klipper inte Jenny på söndagar. Men eftersom teamet från TV Inter tar en del plats på salongen är det praktiskt att göra Min tro-klippningarna när hennes kollegor är lediga. Jenny Waxin tackade ja på en gång när hon fick frågan om att klippa folk och fråga ut dem om tro.
–?Jag vet vad jag tror och vad som uppfyller mitt liv, men det är intressant att försöka förstå vad andra har i stället för mig, säger hon.
Efter att Min tro-klippningarna uppmärksammats i tidningar som Metro och Afton­bladet och av radions Lantz och Människor och tro har det blivit ett hårt tryck på dem.
På sajten Min tro finns ett formulär att fylla i för alla som vill klippa sig. Eftersom man vill ha människor med olika slags hår och olika slags tro ombeds man att i formuläret beskriva sitt hår i tre ord och sin tro i tre meningar.
Här är några av de många intresseanmälningar som kommit in:
Hår: Tunt, slitet och livlöst.
Tro: Min tro är som en bergodalbana som svänger och åker upp och ner ibland olika religioner och varierar i styrka.

Hår: För långt – halvgråvackert.
Tro: Jag söker fortfarande efter någon mening med allting; kanske en tro