Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Gnällspikarna gav Birger idé till ny bok

I våras kom Birger Thureson ut med boken Passionärerna, som handlar om pensionärer som inte låtit åldern sätta stopp för ett meningsfullt och intressant liv. Själv har han, nyligen 70 år fyllda, just inlett ett vikariat som informationsansvarig på IBRA Media.

Idén till boken Passionärerna kom faktiskt genom att han stötte på gnällspikar.
Ä Ja, genom åren har jag mött en hel del i min ålder, som fastnar i det förflutna, som är besvikna över att inte längre få ha samma inflytande som tidigare. Risken med det är att man inte kommer vidare och ser att det kan finnas nya utmaningar.
Han bestämde sig för att han ville visa på motbilder till detta, och skriva om guldspikar som bidrar till samhällsbygget.
Ä Jag vill inte belasta någon med skuld, men är man frisk, pigg och inte helt utarbetad så finns det massvis med saker att göra som pensionär. Inte minst i kyrkan.
Birger Thureson presenterade sin idé för bokförlaget Libris, som gett ut flera av hans andra böcker, och de tyckte det lät intressant så han satte igång att leta efter lämpliga intervjupersoner.
I boken Passionärerna, som kom ut på senvåren, finns enstor blandning av människor presenterade; alltifrån före detta ministrar och en före detta biskop till mer eller mindre kända frikyrkoprofiler.
Arbetet har gått till så att han träffat personerna, skrivit ut intervjun och sen bollat texten med varje person.
Ä Flera av dem jag intervjuat ger bra råd. Till exempel Martin Lönnebo, som talar om identitet och att det är viktigt att inte vara det man gör utan i stället påpekar att det är relationer med människor och Gud som är det viktiga.
Den främsta målgruppen för boken är de som närmar sig pensionsåldern, tänker han. Förhoppningen är att boken ska ge både idéer och inspiration.
Tage G Peterson började till exempel läsa teologi som pensionär och Kerstin Dellert hittade ett engagemang för en förfallen teater vid Ulriksdals slott. Missionären och familjeredaktören Marianne Johansson berättar om hur hon kom igen som nybliven pensionär och änka och kunnat ta vara på de tillfällen som kommit i hennes väg.
Birgit Karlsson, före detta ledare för Baptistsamfundet, delar tankar om att kliva av en ledarroll och om att som ung ha kommit tillbaka från en psykisk sjukdom.
Boken inleds med en text av Birger Thureson, så följer intervjuerna och sen skriver Birger Thureson en avslutande reflekterande text.
Vid det här laget har han själv hunnit vara pensionär på pappret i fem år. Han går gärna långa promenader, är engagera i sin församling och umgås så mycket han kan med sina barnbarn. Hans stora intressen är annars att skriva och läsa och han känner sig priviligierad som har haft möjlighet att fortsätta med det. Han har till exempel sedan han fyllde 65 år hunnit med att jobba på PMU:s informationsavdelning, skrivit flera böcker, hållit skrivarkurser i Pakistan och Burma i PMU:s regi och vikarierat på tidningen Dagen i olika omgångar och nu är det alltså ett vikariat på IBRA Media som gäller.