Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Gemensam sommarkurs för blåsare på folkhögskola

I sommar kommer Svenska Missionskyrkan, Frälsningsarmén och Pingst att tillsammans anordna en sommarkurs för blåsare på Södra Vätterbygdens Folkhögskola.

Missionskyrkan har anordnat sådana kurser ända sedan 70-talet. Berit Palmqvist, musikkonsulent inom Missionskyrkan med ansvar för blåsmusik tycker att det nya gemensamma initiativet känns spännande. Sommarmusikskolan vänder sig till ungdomar och vuxna från 16 år.
Ä För att få ut mesta möjliga av veckan bör man ha god orkester- och notläsningsvana. Alla instrument som ingår i ett brassband eller symfonisk blåsorkester är välkomna, säger hon.
Berit Palmqvist kommer att vara en av kursens dirigenter. En annan är Torgny Hanson från Frälsningsarmén.
Ä Det ska verkligen bli spännande, säger han. Många kommer att få nya vänner eftersom att musicera tillsammans skapar gemenskap och närhet.
Torgny Hanson har tidigare varit musikansvarig inom Försvarsmakten och har lång erfarenhet av brassband inom Frälsningsarmén.
Ä Blåsmusik har tyvärr svårt att hävda sin ställning i dag. Från att ha varit en stark verksamhet i församlingar och musikskolor så har antalet utövare och enheter decimerats, konstaterar Torgny Hanson. Det gäller också inom Frälsningsarmén där jag är verksam.
Kursen hålls 18Ä24 juli. Mer info på www.smm.nu