Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Gamla mål, nya vägar

Ligger nära gamla stadsdelen, lockar semesterarrangörerna med. Amerikaner är fascinerade av Europas gamla städer och kultur. Men ingen vill åka dit på de gamla vägarna. Man vill ha flera filer, många raksträckor och ny asfalt. Eller?
Så tänker jag om församlingen, Sverige och 2011. Vår resa är inte på väg mot nya mål. Gamla sanningar om frälsning i namnet Jesus, förlåtelse från synd, räddning från ondskan, himmel och gemenskap med en levande Gud är fortfarande vårt mål. Det är vägarna dit som behöver förnyas och förbättras för att passa en modern människa.

IBLAND KALLAR VI DET för relevans. Relevans handlar inte om nya mål eller nytt innehåll. Relevans handlar om rimliga möjligheter att förstå och begripa vad frälsning, räddning och evighet betyder. Bättre vägar. Detta är vårt uppdrag. Inte att bevara gamla vägar eller hylla krokigheten och uppförsbackarna utan göra det så ENKELT och PRAKTISKT som möjligt att hitta fram. Ibland säger vi att resan är målet.
En vacker tanke. Men inte biblisk. Resan är fantastisk och vacker men missar sitt värde om den inte når fram. Därför måste MÅLET alltid vara i sikte i vårt vägbygge.

PERSONLIGEN ÄR JAG EN STOR beundrare av den lokala församlingen. Jag tänker, drömmer och arbetar för den lokala församlingen. Det finns få saker som är så meningsfulla och fina som församlingen när den fungerar, samtidigt som det finns få saker som är så sorgliga och tråkiga som församlingen när den INTE fungerar. När stridigheter, kärlekslöshet och egenintressen har satt klorna i henne.
Men trots att glädjen och utmaningen i församlingsbygget är så stort så är den ÄNDÅ inte målet. Församlingen är en väg, ett redskap för att hjälpa varandra till evig gemenskap med Gud. Detta fokus på målet är nödvändigt och livsavgörande om vi skall har friska församlingar.

ARTIKLARNA OM INTEGRATION i denna tidning handlar om detta. Att orientera församlingen i ett nytt Sverige. Ett härligt mångkulturellt Sverige. Att skapa utrymme och förutsättningar för nya människor.
Pastorsakademin, som du också kan läsa om, handlar om detta vägbygge. Att bli bättre rustad för att bygga vägar i ny terräng utan att tappa bort målet. Tack alla församlingar som investerat i att skicka era pastorer. För er som varit tveksamma finns det en chans till att haka på utbildningen.
Initiativet att starta 2011 med 11 dagars bön handlar också om detta. Om behovet av att fatta rätt beslut i en rad viktiga framtidsfrågor. Frågor som avgör vägbygget i Pingst. Var med som enskild och församling och be om vägledning.

TILL SIST ÄR DET VÄL på sin plats att önska er alla en riktigt God jul och Gott nytt år. Hoppas ni får tid att slöa och göra det där som ni längtat efter.