Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Fulla kyrkor i juletid

Vad händer sen? Kommer några tillbaka?

I en tid när allt går fort och är stressigt är en julkonsert i kyrkan det perfekta sättet att koppla av. Det har många församlingar insett och gör därför stora satsningar i juletid. Vilka strategier finns det bakom en sådan satsning och vilka resultat kan det leda till? Pingst.nu lät frågan gå till tre församlingar.

I Pingstkyrkan i Jönköping sätts julkonserten ”Klingande Julkort” upp och i år är det 25-års jubileum för detta evenemang. Den är uppbyggd på klassiskt sätt med mycket julmusik och olika inslag. I år kommer drama att yftas fram på ett nytt sätt och bli en viktig del i programmet.
Ä Jag vågar nog påstå att vi har Jönköpings största julkonsert, säger Mikael Samuelsson, projektkoordinator för ”Klingande julkort”.
Ä Vår strategi ser likadan ut idag som när vi startade. Vi vill ge en julhälsning till Jönköpingsborna och det har utvecklats enormt, men tanken är densamme i dag som då, nämligen att få sprida julens glada budskap, säger Mikael Samuelsson.

Västerås pingstkyrka har efter flera år av välbesökta adventskonserter fortsatt med traditionen, men med nya inslag av sång, musik och drama. I år är temat”En helig natt” och handlar om snickar-Olle och tonåringen Anna, som jobbar hos honom. Nu har de fått ett stort uppdrag av Kulturnämnden, att snickra en julkrubba som ska stå på stadens torg. Anna får uppdraget att göra Maria. För att kunna skapa Maria måste Anna läsa berättelsen om Maria. Mycket händer och det ser ut att inte bli någon Maria. Men i sista stund så händer något och på julaftonsmorgon står Maria färdig i krubban.
Ä Föreställningen är fylld av musik, drama och dansinslag och en stor kör med både barn och vuxna, berättar Wivecka Ljungh, projektkoordinator för ”En helig natt”.
I år har församlingen bjudit in Västerås kommunfullmäktige till julbord och därefter till konserten för att på så vis visa sin uppskattning för vad de gör för sin stad.
Ä Vi ser adventskonserten som ett led i vår ambition att vara en öppen kyrka, säger Wivecka Ljungh.
Ä Adventssatsningen är ett tillfälle att bjuda in vänner och grannar som inte är vana att gå till kyrkan, fortsätter hon.

”Den levande sjungande julgranen” hör till Filadelfiakyrkans jultraditioner. I år sätts föreställningen upp för 20:e gången.Med sång, dans och drama får man uppleva julstämning med alltifrån skridskobana till änglarnas berättelse för herdarna om vad som hände den första julnatten.
Ä Vi hoppas få till lite nyheter i år med ny musik, dansinslag och lite annat mellan scenerna som för handlingen vidare, säger Efva Nyström, ny projektledare för föreställningen.
Ä Inspirationen har jag hämtat från initiativtagaren Gun-Britt Holgersson och gått tillbaka lite
till hur de tänkte från början,men i en ny paketering. Bland annat hoppas vi på att få till en liten skridskobana på Filadelfias scen, fortsätter Efva Nyström.

Gemensamt för de olika julsatsningarna är att det är församlingarnas största årliga utåtriktade projekt som drar människor som vanligtvis inte går till någon kyrka.
Wivecka Ljungh, berättar hur det kommit många människor som inte brukar besöka kyrkan annars till adventskonserterna.
Ä Människor i församlingen tar verkligen tillfället att ta med någon granne eller vän och vi har vid dessa konserttillfällen ”trygg- och kvalitetsstämplat” samlingen, vilket innebär att vi har god kontroll på innehållet
utan att för den skull pruta på budskapet. Man ska känna sig trygg att ta med sig någon som inte är van att besöka kyrkan.
Samuel Hector musikpastor i Filadelfiakyrkan Stockholm har genom åren sett hur ”Den levande sjungande julgranen” gett Filadelfiakyrkan ett positivt avtryck i Stockholm.
Ä Vi ser att det är många människor som inte brukar besöka vår kyrka som återkommer år efter år och det är fantastiskt, men återkopplingen till människor som inte brukar besöka vår kyrka är den svåra biten, särskilt om de inte har någon personlig relation till någon där, konstaterar Samuel Hector.
Ä Vi har inget bra mätinstrument för uppföljningen. Men visst finns det efter 20 år positiva berättelser. Vi hade slutat med ”Den levande sjungande julgranen” om vi inte hade trott på dess funktion, säger Samuel Hector.

Mikael Samuelsson är inne på samma linje och menar att det är svårt att mäta resultatet av konserterna, men att församlingen önskar att den kunde få se mer och tydligare resultatet av det.
Ä Visst finns det exempel på människor som har kommit till kyrkan för första gången genom ”Klingande Julkort” och som sedan lett till att man gått Alphakurs och idag är medlemmar i församlingen, men jag önskar att det fanns fler exempel på detta.