Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Fulla hus för hemlösa

Konserterna för hemlösa med Michael Ruff, som LP-verksamheten och Göteborgs Räddningsmission stod bakom, drog fulla kyrkor i februari. Totalt kom 5 300 besökare på de nio orter där de hölls.

Konsertturnén startade i Kristet Kulturcenter i Köpenhamn och avslutades på Nimbus, Öckerö. Det stora dragplåstret var den kände kristne sångaren, musikern och låtskrivaren Michael Ruff från Hawaii. Som förband hade han Peter Pop & Lifesupporters och lokala storkörer medverkade på varje plats i några av Ruffs låtar.
Ä Gensvaret var stort. Det var fulla hus överallt och i vissa fall var upp till 70 procent av dem personer som inte vanligtvis går i kyrkan, säger Henrik Orrbäck, Räddningsmissionen.
Det finns många människor som lever i utanförskap i Sverige, något som är lätt att glömma när man själv har det bra, menar Orrbäck. Samtidigt finns det en välvilja hos dem som inser de behov som finns, tror han. Förutom att samla in pengar till de hemlösa var syftet att informera om de hemlösas situation och visa att kyrkorna finns till för dem.
Ä Vi fick in 300 000 kronor totalt, men konserterna var också ett viktigt forum för att nätverka och knyta nya ontakter, berättar Henrik Orrbäck.
Han tycker att samarbetet med LP-verksamheten fungerat mycket bra och han hoppas på fler gemensamma satsningar framöver. Pengarna som samlades in går till att höja kvalitén på arbetet för de hemlösa, exempelvis genom kaféverksamhet, duschar och stödpersoner.
Pingstförsamlingen i Västerås är mitt inne i en process för att öka sitt sociala engagemang.
Ä En konsert som denna var ett steg i rätt riktning, säger Jacob Frankner, ungdomspastor. Många församlingsmedlemmar bjöd med sig vänner som inte brukar gå i kyrkan och vi hade god respons från besökarna.
I Smyrnakyrkan, Göteborg, slöt en ekumenisk kör på 130 personer upp bakom Michael Ruff den 20 februari. Alla kyrkans 1 200 platser var fulla av människor i alla åldrar.
Ä Det var en fantastisk kväll och en rekordkollekt på 88 000 kronor togs upp, berättar Malin Nyström, informatör. Det känns bra att som församling rikta fokus utåt och engagera oss i en så viktig samhällsfråga.
Michael Ruff har själv ett stort hjärta för hemlösa och utsatta människor. Hans egen bror var hemlös och dog på gatan i Boston.
– Han vittnade väldigt personligt om sin relation med Jesus, hur han fått möta hopp, tro och glädje i honom. Det var en mycket stark kväll, fylld av uppmuntran, säger Jacob Frankner.
Nio konserter på tio dagar är ett intensivt program, men Henrik Orrbäck berättar att det var en nöjd Michael Ruff som lämnade Sverige:
Ä Michael var mycket glad efter konserterna och imponerad över det engagemang han sett.