Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Frukost för föräldralediga

En artikel i Pingst.se inspirerade Kerstin Eriksson i Julita att dra igång frukostar för föräldralediga i sin hemförsamlings regi. Nu möts sju föräldrar varannan onsdag morgon för att i lugn och ro äta frukost och samtala medan barnen leker i det intilliggande lekrummet.

Ä Vi är bara 28 medlemmar i vår församling i Julita och vi känner att vi måste göra något för att nå ut och nå fler, säger hon.
Kerstin Eriksson och hennes man Leif bor i Julita fyra mil utanför Katrineholm. De tillhör pingstförsamlingen där. De allra flesta medlemmarna är äldre, bara en barnfamilj med fem barn finns i församlingen.
Ä Vi har bett till Gud om idéer för att nå nya människor, berättar Kerstin.
I Julita bor många barnfamiljer och när hon i slutet av förra året läste en artikel i Pingst.se om ett pionjärarbete i småländska Ekenässjön klack det till i henne.
Ä Jag tänkte att det där med en ”bebbefrukost” kanske kunde vara något för oss.
Sagt och gjort. Kerstin Eriksson satte upp en lapp på ICA och inbjöd till frukost i församlingens lokal, Lidabackens föreningshus, som ligger alldeles bakom affären. Församlingens enda unga mamma spred också initiativet genom Facebook och sen i början på året har församlingen anordnat frukost varannan onsdag morgon.
Kerstin Eriksson, som nyligen slutat sitt arbete som vårdlärare på gymnasiet, ansvarar för att handla in, ställa i ordning, koka ägg och duka fram. De som kommer behöver bara betala 20 kronor. Samlingen pågår mellan 9 och 11 på onsdagsförmiddagar och erbjuder lite vardagslyx till föräldralediga. Något program behövs inte, säger Kerstin Eriksson.
Ä Nejdå, pratet flyter på och barnen leker i ett lekrum alldeles intill.
Det blir förstås mycket prat om barn på olika sätt och Kerstin säger att hon som är sjuksköterska och barnmorska i botten känner att hon ofta kan bidra till samtalen. Att det är Julita Pingst som är inbjudare och arrangör är de tydliga med.
Kerstin Eriksson säger att detta egentligen är väldigt enkelt att genomföra, bara någon tar hand om det praktiska, och hon rekommenderar andra församlingar att försöka göra något liknande.
På sikt hoppas hon att det här arbetet ska kunna resultera i en Alpha-grupp i församlingens regi.
Ä Som mamma på bebbefrukosten kan jag säga att det är guld värt att en morgon bara få sätta sig och njuta av en frukost som någon annan har gjort som lite lyx mitt i vardagen och hemmalivet. Dessutom är det mysigt för barnen och jag som även har med de stora syskonen ser att det är mysigt även för dem att få sitta som en stor familj och äta och prata tillsammans, säger Mia Wiklund, en av de mammor som brukar vara med.
Julita Pingst sålde sitt gamla kapell för några år sedan och köpte i stället en industrifastighet med gott om utrymme belägen mitt i samhället, som i dag fungerar som ett föreningshus där olika föreningar kan boka in sig. Här firar församlingen också gudstjänst och driver ett kafé, som Kerstin med flera håller i på onsdagskvällarna dit ett 20-tal personer brukar komma.
Alldeles nyligen har Kerstins make Leif, som också är ordförande i församlingen, tagit initiativ till en ungdomsverksamhet på fredagkvällar för ungdomar från 15 år. De får komma dit med sina moppar och Epatraktorer
och får hjälp att meka med dem och bjuds också på fika och andakt.
Ä Det är så roligt att vi finns mitt i samhället i dag, säger Kerstin. Och vi tror på att vi måste bygga relationer för att församlingen ska växa och inte dö ut.