Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Från hat till kärlek

Så har det hänt igen. En svensk kändis har blivit kristen. Jag tror vi är många som fascinerats av Göran Skytte, Marcus Birro, Ingela Agardh, Peo Thyrén, Gladys Del Pilar med flera. Människor som hittat fram till en tydlig kristen tro och vågat stå upp för den mitt i ett sekulariserat land.
Men den här gången känns det annorlunda. Miraklet känns nästan ännu större, eftersom det handlar om Sebastian Stakset. Han är en svensk rappare och sångare, född 1985. Han var medlem i hiphopgruppen Kartellen mellan 2008 och 2016 under artistnamnet Sebbe Staxx. Kartellen var en väldigt rå hiphopgrupp, som ville ge röst åt underklassen, men som också spred hatbudskap och inte tvekade att hylla våldets väg. Youtube-klippen som finns med Kartellen har setts av många miljoner människor.

ÅR 2015 GAV NORSTEDTS förlag ut hans självbiografi Sebbe Staxx: musiken, brotten, beroendet som fick stor uppmärksamhet. Jag läste boken i höstas – ibland med tårar i ögonen för att ung en kille som Sebastian blev så  fruktansvärt illa behandlad och mobbad – ibland med en känsla av avsky inför droger, kriminalitet och våld. Sebastian beskriver själv i boken sin väg in i hatet: ”Mobbingen fortsatte, och jag drömde hela tiden om att en dag stå på andra sidan. Jag tänkte på våld. Såg scener i mitt huvud där jag slog dom som retade mig blodiga.”
En dag vaknar han på psykmottagning, har han nått vägs ände. Han faller på knä och ber till Gud. Hans vän Leo bjuder med honom till sin mamma som är pastor, och när de ber möter Gud honom på allvar, tårarna rinner och Sebastian har hittat hem till Jesus. Ett nytt liv börjar. Nu har Sebastian satsat på en solokarriär och släppte första singeln Förlåt i november 2016. Andra singeln är Jag vill ge dig allt och den släpptes januari 2017. Kommande skivan Ett budskap om kärlek släpps till sommaren 2017.

JAG KAN BARA KONSTATERA att musiken som Sebastian Stakset gör är fruktansvärt bra. De nya Youtube-klippen som bara legat ute en kort tid, har när jag skriver det här setts av mer än 300 000 människor. Jag tänker på Ulf  Christiansson och Jerusalem som betydde så mycket för oss som var tonåringar på 80-talet, med sitt radikala budskap.
Sebastian Stakset kanske kan axla den manteln? Dessutom kan han nå massa vanliga ungdomar i förorten som har det jobbigt precis som han.