Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Fotboll för integration

I Pingstkyrkan Huskvarna tar man fotbollen till hjälp för att nå ut till ensamkommande flyktinggrabbar. Idrottspastor Johan Ljung vill lyfta ungdomarna ur hopplöshet och utanförskap.

– Det är fulla ställ här. Allt har gått väldigt fort, vi har fortfarande ingen tolkutrustning i kyrkan, vi behöver troligtvis förändra och anpassa lokalerna, men från medlemmarnas håll är det bara jubel. Man uppmuntras att pröva nya saker här och att gå i tro. Det är verkligen häftigt! säger Johan Ljung.
Det är bara ett år sedan han flyttade till Huskvarna med familjen. Pingstkyrkan hade redan tidigare ett samarbete med Husqvarna FF och Johan förstärkte det ytterligare genom gemensam idrottskonfa och läger. Strax före jul arrangerade man också en fotbollscup i Tipshallen Jönköping där ett hundratal grabbar från HVB-hem i regionen fick spela med och mot killar i etablerade lag.
– Och utifrån det kändes det som en naturlig fortsättning att starta FFA Global i Huskvarna, säger Johan.
FFA Global är en internationell organisation som med fotbollen som redskap vill utmana, motivera och hjälpa ungdomar att växa sportsligt, akademiskt, socialt och andligt. FFA Global Huskvarna får en särskild inriktning på integration. 25 afghanska och eritreanska killar i 16-18-årsåldern från tre olika HVB-hem har redan dragit igång
med inomhusträning i KFUM:s lokaler på Rosenlund. Tanken är att det ska fungera som ett inslussningslag till Huskvarnas ordinarie seriespelslag.
– Men tanken är också att vi ska hjälpa ungdomarna in i samhället, berättar Johan.
DET BLIR TRÄNING TVÅ gånger i veckan, så småningom tre när vädret tillåter. Dessutom ska killarna träffas en gång i veckan för så kallad ”Life Class”, ett obligatoriskt inslag i FFA Globals verksamhet. För det här gänget kommer det att innebära såväl språkträning och samtal om hur det svenska samhället är uppbyggt som samtal om kristen tro.
– Vi kommer att lyssna på deras egna berättelser, vad de har varit med om. När det är Life Class ställs de mjuka värdena i centrum, säger Johan.
Life Class kommer att hållas i Pingstkyrkan Huskvarna och integreras med läxhjälp och språkcafé som redan är igång.
– Det kommer att bli en riktigt härlig blandning av troende och icke-troende, svenskar och nysvenskar, säger Johan.
Killarna i fotbollslaget kommer också att få varsin personlig mentor som stöd och hjälp i myndighetskontakter. Någon som kollar upp hur det går både på fritiden och på skolan.
– Det är väldigt viktigt att skolan fungerar, det är prio ett. Sköter man inte skolan får man inte spela, säger Johan.
Rekryteringen av mentorer pågår fortfarande men en naturlig resurs här är killarnas gode män som redan är utsedda.
– Många som vi har pratat med säger att ”vi gör ju redan detta” så det är naturligt att vara killarnas mentor också i det
här sammanhanget. Men vi kommer också att rekrytera mentorer från kyrkan, säger Johan.
Vad betyder det för dig personligen att starta det här fotbollslaget?
– Jag har ju alltid haft ett stort idrottsintresse, både för fotboll och innebandy. Under en tid levde jag på distans till kyrkan, församlingsliv var inte så intressant för mig. Men för 14 år sedan började jag förstå att min tro kunde ha betydelse i idrottsvärlden. När man har ett stöd från församlingen blir det så lättarbetat. Nu går jag upp från 20 till 40 procent för att driva det här projektet och det känns helt fantastiskt.

FAKTA
FFA är en fristående organisation byggd på kristen grund. FFA grundades i Kanada men har också verksamhet i Sverige där Frälsningsarmén gjort det till ett nationellt samarbetsprojekt. Allt fler samfund involveras nu i lokala svenska
FFA-projekt. Läs mer på: http://www.ffaglobal.org/information-in-swedish/