Fortsätter som reseledare

Maud Andersson blir pensionär efter nästan 14 år på PMU

Maud Andersson, som under sex år var PMU:s direktor, sadlar nu om för ett liv som pensionär. I sin livserfarenhet har hon med sig bland annat ett kvarts sekel missionsarbete i Kenya, dit hon framöver kommer att vara reseledare i samarbete med PMU.

Ä Jag har alltid haft en missions kallelse så länge jag kommer ihåg, berättar Maud Andersson. Som ung besökte jag Kenya i några månader för att få se ett missionsland med egna ögon. När jag sedan kom hem fick jag ett väldigt konkret erbjudande om att åka ut som missionär till samma land. Jag arbetade främst med litteratur och administrationen för vår systerkyrka.
När Maud kom hem till Sverige efter 25 år började hon arbeta på PMU och var under några år också dess direktor.
Ä Det bästa med biståndsarbetet är alla de människor som jag lärt känna under åren som gått och deras fantastiska engagemang för att göra skillnad i sina länder. Det är så roligt att återkomma till ett projekt som man varit med och planerat från första början och ser att det utvecklats och blivit något mycket större än vad man kunnat ana, säger
hon.
Hon tar ett exempel från Mombasa i Kenya, där PMU 1991 byggde en förskola. I dag är den utbyggd till en hel grundskola. Och detsamma har skett på tre ytterligare platser.
Ä Något annat oerhört stimulerande tycker jag att de partnerskapsseminarier (BKGT) som vi haft runt om i världen sedan 1998 varit. Då har vi mött så gott som alla våra fantastiska samarbetspartners.
Maud har hittills besökt 65 olika länder.
Ä Ett av de mest intressanta besöken var i Västsaharas flyktingläger i Algeriet. Jag var där under en vecka i 47-gradig värme och min resväska var kvar i Paris. Under de första dagarna hade jag på mig vinterlångbyxor vilket kulturellt var helt fel. Och vi som var hembjudna till premiärministern på middag…
Ä Efter några dagar fick jag tag i fem klänningar som jag köpte för 30 kronor styck. Det fanns bara sand, inga träd och här hade människor bott som flyktingar i över 30 år!
Ett jobbigare reseminne är när hon första gången besökte Kongo och mötte våldtagna kvinnor som berättade om sina livsupplevelser.
Ä Det var svårt känslomässigt, säger Maud.
Det mest annorlunda landet hon besökt är Nordkorea.
Ä Det är en av de sista diktaturerna i världen och jag kände mig påpassad hela tiden. Det var märkligt att se nordkoreanerna som levde med en så stark tro på att den store ledaren alltid visste vad som var bäst för dem alla.
Att fylla pensionär tycker Maud Andersson känns väldigt konstigt. Men en sak är hon övertygad om, även om hon slutar på PMU-kontoret så kommer hon inte att vara sysslolös.
Ä Nej, jag är helt övertygad om att det finns mycket att göra, säger hon.
En sak som hon redan vet om är att hon ska fortsätta vara reseledare på resor till ”sitt” missionsland Kenya och kanske även till andra länder, där PMU har Projektarbete. Hon har redan genomfört några sådana resor.
Ä Det började med att några medlemmar i min egen församling bad mig att ta med dem till ”mitt land”, berättar hon. Sedan hörde andra av sig och frågade och sedan har det rullat på. Jag har varit nere i Kenya med ett 60-tal personer i tre omgångar.
Framöver kan det bli resor också till andra länder, till exempel Filippinerna. En resa till biståndsländer kan vara ett bra sätt för människor att förstå vilken kraft det finns i mission och bistånd, säger hon.
Ä Det är viktigt att själv få lukta och få smaka och att möta de personer som vi arbetar med.
Ä Samtidigt vill jag visa upp ett nytt land för resenärerna.

Följ med Maud till Kenya!
I oktober kommer PMU att arrangera sin fjärde resa till Kenya där den som är intresserad av äventyr och bistånd kan få sitt livs upplevelse!
Maud Andersson kommer att guida resenärerna under tolv dagar. Det blir spännande möten med lokalbefolkningen, besök i församlingar, safari och bad i Indiska Oceanen. Pris: 24 900 kr (inkl allt). Preliminär bokning ska ske senast den 20 juni till info@pmu.se. Resan förutsätter minst 15 deltagare. För mer information: www.pmu.se eller ring 08-608 96 30.