Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Fortis in adversis, humilis in secundis

Rubriken är ett latinskt citat. Betyder inget för den som inte kan språket. Men kan man latin och vet att det
betyder ”Stark i motgång, ödmjuk i medgång” blir det levande, innehållsfullt och tankeväckande. Att hjälpa människor förstå innebörden är a och o om man vill förmedla något. Detta är förmodligen kristenhetens stora utmaning. Inte bara att säga en mängd saker utan säga det så att människor förstår det. Det språk som aldrig behöver någon översättning eller förklaring heter kärlek. Uppriktig kärlek och omtanke fungerar överallt.
Alla människor förstår det. Det passerar språkbarriärer, kulturer, hudfärg, livsåskådning och allt annat som delar upp oss i vi och dom. Innanförskap och utanförskap.
Jag kan befinna mig i ett land där jag inte kan språket, och de jag träffar inte kan tyska, engelska, svenska eller amarinja som är mina språk. Men när de kramar om mig, bjuder mig på mat, tar fram en stol, hälsar vänligt eller ler mot mig så känner jag mig välkommen och innesluten trots brist på språklig förståelse.
Därför tror jag kärleken till medmänniskan inte bara är anbefalld av Gud utan också ett sätt att förklara sig, att kommunicera, att berätta något. Ibland kallar vi kärleken till vår nästa för socialt engagemang.
Under de tre och ett halvt åren jag haft förmånen att leda Pingst Ä fria församlingar i samverkan och resa runt i våra församlingar har jag blivit både fascinerad och förskräckt. Fascinerad över den omtanke jag hittar i second hand butiker, smågrupper, LP-kontakter, innebandylag, barngrupper och lovsångsteam. Jag har sett så mycket uppriktig omtanke. Men jag har också suttit i långa samtal med besvikna människor som känner sig utanför, missförstådda, udda och ovälkomna. I Guds församling.
Jag ber om en social väckelse i våra Pingstförsamlingar. Öppnade ögon för kärleksunderskottet i våra städer och byar. Kraft att vända sig ifrån självupptagenhet och egoism. Helig vrede över inåtvändhet, kotterier och slutna sällskap som bara lever för sig själva. Kärleken förstår alla.
Den mest ateistiska, förhärdade svensken fattar verklig, sann omtanke, även om han svär och förbannar våra ord.
Till sist, Fortis in adversis, humilis in secundis. Ofta blir vi starka när det går bra i våra församlingar och gnälliga när det går dåligt. En kompis brukar anklaga mig för att vara medgångssupporter gällande ett fantastsikt hockeylag. Motsatsen till medgångssupporter kallas motgångssupporter, en som stöder sitt lag och går på matcherna oavsett hur det gått för laget tidigare under säsongen och som inte bryr sig om vad det är för väder eller vilket lag man ska möta. Motgångssupportern brukar beskrivas som en person som älskar sitt lag och känner stolthet i sitt engagemang och sin passion.
Sveriges Pingstförsamlingar behöver stolthet, engagemang och passion. Församlingar som orkar älska sin nästa i alla lägen.