Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Förebildens oerhörda kraft

Trots mina försök att lära våra två pojkar Noah och Theo att lyssna på artister som Eric Clapton, Johnny Cash och Bruce Springsteen tvingas jag kapitulera inför artister som Erik Saade, Sean Banan, Danny och Robin Stjernberg. Helst ska låtar av dessa artister spelas på hög volym medan grabbarna dansar sig svettiga. Strofer av dessa artister fastnar i deras minne och sjungs för full hals.
TV-programmet Idol har blivit en språngbräda till berömmelse för flera unga artister som blivit förebilder för en ung generation. Programmet har sänts tio säsonger från 2004 och har bland annat fört fram stjärnor som Måns Zelmerlöv
och Agnes Carlsson. Juryn beger sig i början av hösten ut på auditionturné för att dammsuga vårt avlånga land på ämnen till nya stjärnor innan allt når sin kulmen i finalen i Globen.
NÄR JAG VAR I TONÅREN läste jag musiktidningen Okej. Sida upp och sida ner visade bilder på stjärnor som jag såg upp till. Tidningen hade ofta affischer bifogade på långhåriga hårdrockare som Europe, Kiss och Iron Maiden som jag tapetserade väggarna i mitt tonårsrum med. En sak var tydlig. Jag ville bli som dem. De blev mina förebilder och min dröm var att bli en firad hårdrocksstjärna.
Just under denna tonårstid gled en ny artist in i mitt medvetande. Han hette Ulf Christiansson och var frontfigur i det kristna hårdrocksbandet Jerusalem. Ulfs suveräna stämma och glödande Fender formligen knockade mig. Det handlade
inte om sex och droger utan om Jesus. Jerusalem blev mina förebilder och jag minns hur revolutionerande det var att det fanns kristen hårdrock.
Jag kan fortfarande många av texterna utantill och min tro formades i en viktig period av mitt liv av Ulfs radikala texter.
I LJUSET AV DETTA ÄR det viktigt att vi som församlingar tar vara på de musiker som växer upp i våra kyrkor och ger dem utrymme. Att vi satsar på kulturen, ordnar konserter och kreativa mötesplatser. Att äldre musiker tar sig an yngre förmågor. Att budskapet om Jesus sprids genom musikens kraftfulla språk.
Förebildens makt är stor!