Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.

Emmanuel hittade tron på Jesus i Sverige

Gud sände mig hit till Sverige och lät mig ta emot Jesus Kristus här. Han har gett mig förmåga att älska både vintern och svenskarna, säger Emmanuel Gbakagna från Östersund med ursprung i Elfen benskusten i västra Afrika.

Emmanuel Gbakagna kom till Sverige för 30 år sen. Efter några år, då han bland annat bott i Sollefteå, Karlstad och Örebro kom han till ett vägskäl i sitt liv. Han vantrivdes och funderade på vad meningen med hans liv var. Hade han kommit till Sverige för att få en mening med sitt liv eller skulle han åka hem och försöka hitta någon mening där?
För att få svar på sina funderingar tog han sin bil och gav sig ut på en resa norrut i Sverige och försörjde sig genom att sälja tavlor. På ett ställe i Rätansby i Jämtland fick han ett Nya testamente som han därefter började läsa. Det var så intressant att han sedan fortsatte att läsa hela Bibeln, som han fick av samma familj. Han hyrde en stuga och arbetade i skogen och läste Bibeln om kvällarna.
Ä Jag har katolsk bakgrund, men gudstjänsterna gav mig inte så mycket och jag slutade gå till kyrkan i tidiga tonår. Jag hade aldrig läst Bibeln och den enda kunskap jag hade om Jesus var egentligen genom en tecknad serie som min kusin som utbildade sig till präst hade visat mig.
Följde med till Pingstkyrkan
Den 5 februari 1989 kände Emmanuel att det var dags att återknyta kontakten med kyrkan och tog sig till en statskyrka i Östersund, som dock var stängd.
Ä Då träffade jag på en dam och frågade henne om hon visste var man kunde fira gudstjänst. Kvinnan var på väg till Pingstkyrkan och jag följde med henne dit och slogs av den otroliga stämningen och atmosfären där.
Emmanuel fick bra kontakt med en inbjuden pastor. Predikan handlade om den förlorade sonens återkomst och Emmanuel tog emot budskapet med stor glädje och tacksamhet till Gud.
Ä Jag hittade meningen med mitt liv genom tron på Jesus Kristus, säger han. Jag kände mig inte längre ensam och bortkommen.
Emmanuel hittade snabbt tillbaks till Pingstkyrkan och gick på ett bibelstudium och sprang fram för att få förbön. Redan den 26 mars samma år stod han i kyrkans dopgrav och begravde sitt gamla liv.
Gifte sig 1991
Han lärde sig efterhand att be till Gud om ledning för sitt liv och att lämna bekymren till honom, till exempel om det där med att hitta en livskamrat. Sommaren 1991 gifte han sig med en svenska i församlingen, som var änka med tre barn och han fick en ny familj här. Paret har också ett gemensamt barn.
Under åren i Sverige har han lärt sig att svenskar ofta är lite försiktiga av sig. Man vill gärna veta vem man ger sig i lag med och behöver planera när man ska bjuda hem någon. Helt annorlunda mot Afrika och Elfenbenskusten, konstaterar han.
Ä Svenskarnas sätt kan nog inte ändras, menar han, men uppmanar ändå svenskar att inte låta språkbarriär, försiktighet eller blyghet hindra från kontakt med icke svenskar.
Ä Teckenspråk räcker långt!
Till sist kan jag inte låta bli att undra över hur en person från Elfenbenskusten klarar av vintrarna i Östersund.
Ä Vintern är den bästa årstiden, svarar han överraskande för mig. Gud har sänt mig hit och lät mig ta emot Jesus Kristus som gett mig förmåga att älska vintern och svenskarna!