Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Emanuel

– lirare och förebild

Kan man kombinera fotboll och teater om man vill värna om barns rättigheter? Är man 14 år, heter Emanuel och kommer från fotbollstokiga Argentina, så går det utmärkt. Emanuel har just avslutat inspelningarna av PMU:s nya barnfilm Den nya tröjan.

I filmen får vi följa den 12-årige killen Roberto som har en kaxig attityd och som alltid kommer i konflikt med vuxenvärlden. Han spelas av Emanuel. I filmen bor Roberto i ett sunkigt kvarter i staden Tuquman i Argentina. Hans värld domineras av fotbollen och gänget och här är Roberto kung och bollen och kompisarna följer honom vart han går. Också Pedro, som ingen vill hänga med och som Roberto inte alls gillar.

Vill hjälpa andra barn
– Jag älskar att spela fotboll och att spela teater. Och jag vill hjälpa andra barn genom det jag är bra på. Barn i Argentina behöver få veta att de har rättigheter. Många har hört talas om Barnens lag men de förstår inte hur det är kopplat till dem själva.
Emanuel menar att det kan leda till problem.
– Många barn i Argentina tror att de är de vuxnas egendom och inte har rätt att säga ifrån om de blir utnyttjade eller dåligt behandlade.

Barns rättigheter i fokus
Under hösten kommer PMU Interlife arbeta för att lyfta barns rättigheter genom kampanjen ”Barnens rätt – vårt ansvar”. Ett av fokusområdena är Argentina och organisationen EPASI.
Organisationens mål är att förebygga sexuellt utnyttjande av barn genom att lära barnen om deras egenvärde och att det finns gränser över vilket vuxna inte får gå. När barnen blir trygga i sig själva så känner de när vuxna behandlar dem på ett felaktigt sätt.
Emanuel har själv varit engagerad i de kurser som EPASI håller.
– Innan jag deltog i kurserna mådde jag ganska dåligt. Det gjorde att jag kunde vara elak mot barn i skolan, men också mot min syster och min mamma. Under kurserna lärde jag mig att jag var värdefull och viktig. Jag fick lära mig hur jag ska göra med jobbiga känslor som ilska och frustration.
Nu vill Emanuel hjälpa andra barn som mår dåligt.
– Jag vill vara en förebild som de mindre barnen kan se upp till. Jag vill visa att man kan vara tuff utan att vara elak mot andra! Filmens Roberto är lite lik mig. Jag var också hård och tuff innan. Det var jag nog för att jag var rädd och osäker.

Flera användningsområden
Maria Bard, projektledare för filmen, hoppas att filmen ska kunna användas på olika sätt.
– Detta är en film som tar upp samma frågor som barn i Sverige brottas med. Frågor om hur man är en bra kompis, hur det känns att vara utanför, varför vissa mobbar, vikten av att vara älskad, etcetera.
– Vi har gjort filmen på det här sättet därför att vi vill att den ska användas i samband med diskussioner om etik och relationer. Vi vill att barn i Sverige ska kunna identifiera sig med barn i andra länder och få en mer nyanserad bild av sin omvärld.