Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Egyptiska ungdomar besöker Nyhem

Med massor av humor, enormt mycket bön och en stark vision har ett gäng egyptiska ungdomar gjort sig populära i Mellanöstern. Nu besöker de Sverige för att byta erfarenheter med svenska ungdomar.

Med massor av humor, enormt mycket bön och en stark vision har ett gäng egyptiska ungdomar gjort sig populära i Mellanöstern.
Nu besöker de Sverige för att byta erfarenheter med svenska ungdomar.

För att göra en lång historia kort: Det fanns ett gäng ungdomar i Alexandria i Egypten som jobbade med drama. För fem år sedan gick några i gänget en tv-kurs ute i Sinaiöknen. De blev inspirerade att börja jobba även med tv.
Ett par år senare hade de jobbat fram ett koncept för ett ungdomsprogram och en hemsida och i oktober 2006 började programmet Fruit salad sändas på den kristna arabiska satellit-tv-kanalen SAT-7.

Ta upp tabu-belagda ämnen
De här kristna ungdomarna brinner för att göra något för sina med-ungdomar i arabvärlden.
De har velat skapa en plattform för ungdomar där de får ta upp tabu-belagda ämnen, som exempelvis droger, kärlek och traditionella värderingar.
–?Ett huvudproblem för arabiska ungdomar är självförnekelse, säger Moody som leder arbetet.
–?Vi lever i ett mycket stängt samhälle, där vi bryr oss väldigt mycket om vad andra tänker om oss. Det gör att vi förnekar oss själva. I vårt team drömmer vi om att arabiska ungdomar skulle sluta låtsas, att de skulle våga vara sig själva, och strunta i vad samhället anser. Först då kan de vara med och förändra sitt samhälle.

Kontakt med 38 000
Det verkar som Fruit salad-teamet har öppnat Pandoras ask, för under förra året fick gänget personlig kontakt med 38?000 personer, de flesta via chatt på hemsidan. Dag och natt (speciellt natt!) chattas det på Fruit salad-gängets kontor med ungdomar som vill anförtro sig till någon.
Anledningen till att några från teamet besöker Sverige i sommar är ett utbytesprogram mellan dem och Pingstkyrkan i Kristinehamn.
–?Idén är att vi ska hjälpa varandra, säger Annelie Lennartsson, ungdomspastor i Kristinehamn. De ska få idéer från oss, och vi från dem.

Hjälpa i vardagen
Den gemensamma utmaningen är att hjälpa ungdomar i deras vardag, både i Sverige och i Egypten. Så först får tio egyptiska ungdomar ta del av svenskarnas vardag och arbetssätt och i höst ska tio svenska ungdomar få uppleva egyptiernas situation och få se Fruit salad ”live” på plats i Alexandria, Egypten.

Fotnot: Idag stödjer Ibra arbetet med Fruit salad-programmet.
De egyptiska ungdomarna kommer att på olika sätt synas under ungdomshelgen i Nyhem samt på Nyhemsveckans avslutningsgudstjänst.
Tv-kursen i Sinai var PMU-sponsrat, liksom det pågående utbytesprogrammet.