Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Camins och Sogobas familj i Mali hittade ny frid och ro efter att ha tagit till sig budskapet i de kristna radiosändningarna och låtit döpa sig. De och deras sex barn bor i en enkel hydda mitt ute på en åker. FOTO: TATTA LENNARTSSON

Camins och Sogobas familj i Mali hittade ny frid och ro efter att ha tagit till sig budskapet i de kristna radiosändningarna och låtit döpa sig. De och deras sex barn bor i en enkel hydda mitt ute på en åker. FOTO: TATTA LENNARTSSON

Dörrarna vidöppna i ”stängda” Mali

Mali i Västafrika står vidöppet – trots att nästan alla är muslimer! Här finns kristna radiosändningar på 30 starka FM-stationer och en lokal församlingsrörelse som har stor frihet att leda människor till tro och dop. Följ med till en familj som är ett levande exempel på hur öppna dörrarna i ”stängda” Mali är just nu!

Minibussen kör så långt det går, men sista delen av resan sker till fots över jamsfälten. En familj med sex barn tittar nyfiket på oss när vi kommer. De skiner upp när de känner igen den lokala pastorn, som vi har med oss. Under den heta solen får vi höra deras berättelse:
– En tid av sjukdom och osämja präglade vår familj. Jag var så frustrerad över hur mitt liv utvecklades, berättar pappan. Stämningen här hemma var riktigt jobbig och inget tycktes gå vår väg.
I basttaket hänger en radio med tejpade sladdar. Strömmen kommer från ett gammalt bilbatteri. Det var när familjen
strölyssnade på den lokala FM-stationen som en röst plötsligt fångade deras intresse:
– Vi hamnade av en tillfällighet på pastor Pauls program. Vi bestämde oss för att kontakta honom, eftersom vi blev berörda av det han sa. Jag åkte till byn för att träffa honom.
– Programmen på radion lärde oss mycket. Vi lyssnade ofta. Vi började be till Jesus om hjälp, eftersom vi behövde en förändring i våra liv. Vi fick förbön och det blev mycket bättre med vår hälsa.
Kvinnan i familjen – Sogoba – berättar att hon en dag kände en påtaglig närvaro på gården utanför hyddan av en man som höll fram en bok.
– Jag förstod att det var Jesus och jag bestämde mig för att ta emot honom i mitt liv. Efter ett tag bestämde min man och jag oss för att bli döpta.
Det är pappa Camin och mamma Sogoba som låtit döpa sig. När vi kommer på besök har tvillingarna Isai och Matte just fötts – de är bara tre veckor gamla. Dessutom finns ytterligare fyra barn: Ibrahim,15, Gene 13, Fankele 8, och Arona ,6.
Blev det någon skillnad efter omvändelsen och dopet?
– Ja, säger Camin och Sogoba. Det största skillnaden är att vi har fått bättre hälsa. Vi känner också frid och ro på ett nytt sätt. Vi har också fått ett större förtroende för varandra.
Familjen bor i en enkel hydda mitt ute på en åker. Det finns ingen väg fram till huset – man måste promenera ungefär en kilometer över åkrar för att komma fram till deras hus.
– Vi äger inte marken men vi har fått tillåtelse att odla på den. Tidigare hade vi flera kor, men de dog av förgiftning. Nu finns höns, kycklingar och en åsna.

Fakta/Mali

  • 20 procent av de nyfödda uppnår inte vuxen ålder
  • 25 procent kan läsa och skriva
  • 95 procent av befolkningen är muslimer
  • Basal sjukvård saknas i större delen av landet
  • UD avråder från resor till norra Mali