Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Daniel Alm, föreståndare för Pingst - fria församlingar i samverkan. FOTO: PER HELGOSON

Daniel Alm, föreståndare för Pingst - fria församlingar i samverkan. FOTO: PER HELGOSON

Den helige Andes församling

”Jesus talade åter till dem och sade: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Johannesevangeliet 8:12

I början av sommaren lyssnade jag på programmet spanarna i Sveriges Radio P1. Johan Hakelius gav sin framtidsspaning och tyckte att vi i Sverige håller på att utveckla en kommersiell panteism, eller kommersiell teokrati. Han menade att köpcentrumen är vår tids tempel, att vi köper det vi tillber och tillber det vi köper. I en tid där många av oss förvandlas till kunder och där lyckan erbjuds i ett shoppingerbjudande behöver kyrkan vara ett alternativ.
I vårt citat finns en av de starka självbeskrivningarna från Jesus som kännetecknar Johannesevangeliets berättelse. Han som är livets bröd, den gode herden, grinden, vinstocken, uppståndelsen, vägen, sanningen och livet, han är också världens ljus. Jesus gör unika anspråk och ändå kräver han inte det omöjliga av oss. Kristus ger livets ljus till dem som följer honom och han gör det för den här världens skull. Han riktar sig inte till den som kan och vet allt, eller den med perfekt moral eller religiös vana. Nej, han pratar om dem som följer honom, de ska ha livets ljus.

DETTA ÄR DET fantastiska med tron på Jesus. Den är aldrig satt på paus och färdig, den är en ständig vandring mot nya områden.
Det finns inget ogiltigförklarande, i stället får vi del av den verkliga ljuskällan, vi som följer honom. Det finns något närvarande, och får man säga, alldeles lysande i detta.
Tänk om våra församlingar på riktigt kan vara alternativet till den kommersiella teokratin. En tillbedjande och tjänande kyrka sprider värme. Han som periodvis var hemlös och ensam, bygger i dag sin församling genom ett hem ämnat för evigheten. Han som föddes i de enklaste förhållanden, bygger nu ett hus av bästa byggmaterial; rättfärdighet, frid och glädje i den helige Ande.

FRÄLSNINGEN ÄR EN GÅVA, den är inte till salu. Evangeliet är inte ett argument eller en åsikt, det är ett erbjudande. Vi tar emot och följer, vi gör det möjliga och överlåter det omöjliga åt Gud. Inför hösten vill jag ge dig några korta råd
för att hans ljus ska stråla fram genom dig:

  • Säkra söndagen. Gör allt du kan för att gå i kyrkan varje söndag. Var firare, inte publik.
  • Stötta din församling i bön, genom ekonomiskt givande och engagemang. Var medlem, inte kund.
  • Involvera dig i samhället utanför kyrkan. Lev tron, dela livet.
  • Ta emot. Ta emot av helig Ande och njut livet när du får ta emot goda gåvor.

Jag ber om en välsignad höst i ditt liv, i din församling och genom vår rörelse!