Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Ebba Brauer, Nina Eriksson, P-O Flodström och Simon Olsson.

Ebba Brauer, Nina Eriksson, P-O Flodström och Simon Olsson.

De lär sig påverka samhället

Nu är Pethrusakademin igång. Närmare 30 personer mellan 20 och 63 år deltar i utbildningen, som är en gemensam satsning mellan Pingst, tidningen Dagen och Kaggeholms folkhögskola. Pethrusakademin handlar om hur man som kristen kan vara med och påverka samhället.

Pethrusakademin vill ge deltagarna förståelse, verktyg och nätverk för att göra verklig skillnad. Målgruppen är bred; unga vuxna, samhällsengagerade, studenter och ledare.
– Vi har velat skapa en utbildning för vanliga medlemmar, säger Jeanette Ingemarsson, projektledare för utbildningen.
I kursbeskrivningen kan man bland annat läsa följande: ”Vi tänker inte att alla ska bli pastorer utan tror att vi behöver genomsyra alla samhällsfält och därför vill vi jobba med futurister, artister, jurister, aktivister, miljövänner, vetenskapsmän, läkare, lärare, entreprenörer, innovatörer och alla andra som drömmer om en bättre värld.”
Namnet Pethrusakademin kopplar till Lewi Pethrus, vars verksamhet spände över sju olika fält som tillsammans utgör de viktigaste faktorerna för att forma en hel kultur: Det handlar media, underhållning, företagande, utbildning, förvaltningar, kyrkor och socialt arbete. Ämnen som på olika sätt kommer att beröras under utbildningen, som omfattar
ett läsår bestående av fem helger fredag–lördag och en veckas resa till Almedalen.
– Jag är glad för Pethrusakademin, att den sker i Lewi Pethrus anda om samhällsengagemang och att kunna påverka med den kristna närvaron och rösten. Det är också helt i linje med framtidsbilden vår rörelse idag strävar efter där vi bland annat beskriver att vi vill vara en tydlig och respekterad röst i samhället, säger Daniel Alm, föreståndare för Pingst.
Den första samlingen hölls på Pingstkontoret en helg i september. Då stod föreläsningar i teologi, idéhistoria, retorik och kristen aktivism på programmet. I november anordnades ytterligare en utbildningshelg och till våren blir det också tre helgsamlingar.
Utbildningen avslutas med att deltagarna deltar i Almedalsveckan 2019. Mellan samlingarna får deltagarna uppgifter som att skriva recensioner, debattartiklar, twittra och så vidare.
P-O Flodström, 35 år från Borlänge, hoppas på att utbildningen ska ge honom ökade kunskaper och vässade verktyg för att kunna fortsätta påverka i gränslandet mellan kyrka och samhälle.
– När jag såg erbjudandet om Pethrusakademin tyckte jag det verkade bra och nappade på det, säger han.
Till vardags arbetar han som karriärcoach på Borlänge kommun, men har teologistudier i botten. Han driver två Youtubekanaler och hoppas få lära sig mer om hur man når ut bättre där, och på Facebook.
– Det är också roligt att träffa människor med samma längtan och önskan efter att vara med och påverka, säger P-O och uppskattar att genom Pethrusakademin bli utmanad och få prova på nya saker.
– Jag tycker de valt ut bra böcker, säger P-O och nämner bland annat Joel Halldorfs bok Guds återkomst.
P-O är ledare för det ekumeniska Unga Vuxna-arbetet i sin hemstad och säger att han i möten med Unga Vuxna ofta möter frågor kring vad som sägs och pratas om på arbetsplatser, inte minst olika mytbildningar kring religiösa föreställningar.
– Jag hoppas få med mig tips om vad och hur man ska svara, säger han.
Ebba Brauer, 22 år, som pluggar nationalekonomi i Örebro, brinner för att nå fler människor med det kristna budskapet, och sökte till Pethrusakademin för att få chans att vidga sitt nätverk och möta människor i olika åldrar,
med olika erfarenheter och kunskaper.
– Det är jätteinspirerande och kul att lyssna till hur människor använder sina gåvor och sina utbildningar, säger hon.
Ebba drog sig inte för att vid sidan om studierna och extrajobben på Academic Work ta sig an Pethrusakademin.
– Nej, det ger mer energi än det tar, säger hon, och hemarbetena är inte så jobbiga.
Hon säger att det är bra att bli utmanad till att skriva en debattartikel till tidningen Dagen till exempel, något hon inte skulle tänkt på att göra annars.
Hon är uppvuxen i Pingst Västerås, och nu engagerad som hemgruppsledare i en församling i Örebro. Hon ser fram emot fortsättningen av utbildningen. Och att få åka till Almedalen.
– Det ska bli jätteroligt säger hon. Det är en barndomsdröm som kommer att gå i uppfyllelse.
När Nina Eriksson, som arbetar på LP-verksamheten med fokus på kvinnor, unga och utbildning, fick höra talas om Pethrusakademin väcktes hennes nyfikenhet.
– När jag läste beskrivningen tycker jag de hade bra ord, som typ influencer, säger hon.
– Jag vill vara på mitt sätt, men tydlig med min tro. Och jag vill vara med och lyfta och sprida det goda, jag tycker det är så mycket negativt på sociala media idag.
Efter första helgsamlingen är hon jättenöjd.
– Det var jättebra. Tänk att få gå med så coola människor, som deltar av så olika anledningar.
Hon ser utbildningshelgerna som ett intressant hopplock, som något av ett smörgåsbord.
– Jag hoppas kunna vässa mina redskap och på så vis bli ännu mycket bättre på mitt jobb.
Hon tycker det är bra med skrivuppgifterna de fått som hemarbete, men att det där med att starta twitterkonto känns lite jobbigt.
– Men klart att jag antar utmaningen, säger hon.
Simon Olsson, 35, som till vardags arbetar med kommunikation inom landstinget i Västra Götaland deltar i Pethrusakademin för att han inte vill sitta still när människor far illa i Sverige, säger han.
– Fler behöver lära känna Jesus och rasism och främlingsfientlighet och missbruk brer ut sig.
Simon vill vara med och påverka möjligheterna att som kyrka påverka samhället. Själv har han genom tidigare arbete som journalist och kd-politiker vana både vid medier och opinionsbildning.
– Vi i kyrkorna kan lära oss mycket av det, menar han.
Han uppskattar Pethrusakademin, inte bara för att föreläsarna är intressanta, utan också för möjligheten att genom utbildningen träffa andra engagerade personer, lära känna dem, bilda nätverk och förhopningsvis kunna samarbeta framöver.
– Det är en bra mix av åldrar och sammanhang, så vi ser fram emot ett spännande år, säger Jeanette Ingemarsson.