Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

De gjorde film om Rikard

– Jag tror att det ger hopp till många att höra om Rikard. – Hans berättelse visar att det går att ta sig ur en svår situation. Linn Holmqvist och Louise Sandberg från Avesta har gjort en kort film om Rikards liv och väg ut ur drogerna och till ett helt nytt liv.

Linn och Louise kommer direkt från skolan och vi möts upp i Pingstkyrkans foajé i Avesta. Det är här som LP-kontakten i stan håller öppet en förmiddag i veckan och här som Rikard (intervjuad i Pingst.se nummer 3 2017) fann vägen till en egen tro och bort från ångest och panik. Men nu är det bara vi fyra som sitter här och pratar en vanlig eftermiddag.
Tjejerna är 18 år och har precis börjat sista året på gymnasiet. Både går på samhällsvetenskapliga programmet, Linn med inriktning media och Louise med inriktning beteendevetenskap. Båda har ett stort intresse för foto, som allt mer utvecklats mot rörlig bild och film.
De är båda aktiva i Pingstkyrkan i Avesta och brukar göra filmer till ungdomsarbetet BlocOne eller till ungdomskonferensen Closer. Ett roligt sätt att använda det de kan och är intresserade av för att sprida det kristna budskapet, tycker de. Tekniken är inte det viktigaste, det är ett budskap de vill sprida. De jobbar med ganska enkla medel.
Filmen om Rikard gjorde de till en specialkväll vid Lucia. Rikard kunde inte tänka sig att stå framför människor i realtid och berätta om sitt liv, så då spelade de in en film med honom i stället. En film, som går att se via Youtube och som också ställs till LP-verksamhetens förfogande. Vill du se filmen och även andra exempel på filmer tjejerna gjort gå in här:
Både Linn och Louise kommer från trygga kristna familjer och har mer eller mindre växt upp i Pingstkyrkan. De säger att det är svårt för dem att på riktigt tänka sig in i hur Rikard haft det. Deras liv har ju sett helt annorlunda ut.
– Men det har fått mig att bli extra tacksam för det jag har, säger Linn.
– I kyrkan spelar det ingen roll vilken bakgrund man har. Här har vi fokus på Jesus, säger Louise. Alla är välkomna.
Rikard, som sitter med när vi pratar, säger till tjejerna att de verkligen är lyckligt lottade. Om han hade varit en del av en sådan gemenskap som ung hade drogerna inte varit ett alternativ för honom, menar han.
Nu vill han gärna dela med sig av vad tron och en församlingsgemenskap kan innebära.
– Kan jag hjälpa nån att inte göra det jag gjorde så är mitt liv värt något, säger han. Det blir ett sånt extremt liv när drogerna kommer in. Misär och våld, så otroligt mycket våld.