Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

De är årets världsförbättrare!

I somras delade PMU för första gången ut priser till Årets världsförbättrare. Simon Gren från Kalmar och klass ES3C vid Anderstorps gymnasium i Skellefteå fick ta emot utmärkelsen på Nyhem respektive Lappis.

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma unga som gjort särskilda insatser för människor i världen och som genom sina initiativ visar vägen för andra till att bry sig om sina medmänniskor och våga förverkliga sina idéer för en bättre värld.
Simon Gren, 22 år, fick priset därför att han lät språkresan till Tanzania bli ett drömprojekt med mottot ”Help me to
help others.” Hösten 2013 åkte han till Tanzania för att studera swahili. Innan dess la han upp en youtube-kanal och en facebooksida om ”Simon,s Dreamproject” med mottot ”Help me to help others.”
Genom arbetet i Lushoto får föräldralösa barn och familjer hjälp till utbildning och till att ta sig ur fattigdom. Just nu jobbar Simon på en dokumentärfilm om sitt drömprojekt.
Ä Det betyder jättemycket att få priset. Det är ett erkännande för att jag kämpat så hårt genom projektet för att bidra till en världsförbättring. Genom detta kan fler få upp ögonen för att de kan göra en bra insats även om de inte hunnit bli så gamla, säger Simon Gren.
Motiveringen lyder: För Simons stora engagemang för sina medmänniskor och för att han utmanat andra att också
bry sig. För att han lät sin tid i Tanzania bli så mycket mer än att bara studera språk. Genom ”Simon,s Dreamproject” gav han svenskar möjlighet att se hur deras gåvor ger resultat. När de fotbollar som svenska skolklasser skänkt överlämnades på plats, dokumenterade Simon det på film så att svenska barn kunde se glädjen när de hamnade på en ny spelplan.
Även i Sverige har Simon visat att han har ett stort hjärta för ungdomar i allmänhet och unga flyktingar i synnerhet.
Klass ES3C från Skellefteå bestämde sig för att skänka hela sin klasskassa till Panzisjukhusets arbete med våldtäktsoffer i DR Kongo. De 30 eleverna hade sparat pengar länge, sålt underkläder och bakat bröd och till slut fått ihop hela 55 000 kronor. Men under en lektion i samhällsvetenskap ändrade de sina planer:
Ä Vår lärare läste en artikel för oss om hur man använder våldtäkter som stridsvapen i DR Kongo. Vi är alla tjejer och kunde relatera till dem som drabbas, säger Julia Aronsson.
Ä Det finns så mycket hemska grejer som händer överallt men det känns ändå stort att få ha gjort någonting för någon. Vi har inte hjälpt alla människor i världen för det går inte, men vi har gjort världen bättre för några hoppas vi och det känns jättebra, säger Sanna Westerberg.
Motiveringen lyder: För deras omedelbara respons när de fick höra om kvinnor som drabbats av sexuellt våld i DR Kongo. För att de var beredda att offra de pengar de samlat in till sin klassresa och i stället låta dem gå till PMU:s arbete vid Panzisjukhuset. Tjejerna är ett viktigt föredöme för andra unga genom sin osjälviskhet och sin starka empati för flickor och kvinnor i världen. Deras målsättning har inte varit att dra blickarna till sig själva, utan att visa sin omgivning att alla kan göra något för sina medmänniskor i världen.
När Denis Mukwege, chefsläkare på Panzi, fick höra om klass ES3C:s initiativ sände han tjejerna ett personligt tack där han skriver att de är framtidens ledare och att de gör skillnad. Klassen har också fått stor respons genom det som rapporterats i media och nu hoppas de att deras initiativ ska ge ringar på vattnet.
OSJÄLVISKA. Simon Gren, Kalmar (bilden nedan), och klass ES3C från Skellefteå fick i somras ta emot utmärkelsen Årets världsförbättrare av PMU. FOTO: PMU