Dans för Guds skull

Danslinjen på Kaggeholm har fokus på dans som ett sätt att uttrycka sin tro. Med den kristna tron som utgångspunkt arbetar eleverna med dans i gudstjänst och kyrkorum på många spännande sätt.

När Pingst.nu är på besök i gympasalen på Kaggeholm en kall morgon befinner sig elva tjejer där och börjar med att värma upp inför en danslektion med kursledaren Linda Gribbe.
Lektionen pågår i en och en halv timme och det är svettigt. Linda instruerar och uppmuntrar. Hjälper till och visar vad hon menar. Höga hopp och rörelser som imponerar. Musiken de dansar till har elever på Kaggeholms musiklinje komponerat.
Några av tjejerna är Nathalie Maliks, 23 år, från Bromma, Linn Gilbertsson, 19 år, från Uddevalla och Lovisa Wendefors, 20 år, från Gislaved. De har olika bakgrunder, men ett gemensamt mål – en vilja att satsa på dansen.
Linn vill genom kunskaperna från detta år komma i form inför vidare ansökningar till andra dansutbildningar. Hon hoppas på att få vara med och utveckla dansen som uttryck inom kyrkan.
Lovisa har siktet inställt på att bli danspedagog och tycker att det är bra att kombinera dans med bibelskola som här på Kaggeholm.
Nathalie vill satsa på dans och ser det här som ett steg på vägen. Hon är den enda av tjejerna som inte är troende.
–?Det var mer undervisning om Gud och så än vad jag trodde det skulle vara, men det är bra, säger Nathalie.

Premiär förra året
Utbildningen, som gavs för första gången under förra läsåret, består av 75 procent dans i veckan. Tretton timmar är ren dansträning och två timmar dans i gudstjänsten. Resterande tid läser eleverna bland annat dansteori och ämnet Trons grunder.
–?Jag är positivt överraskad över hur bra och proffsig dansutbildningen på skolan är, säger Lovisa.
Under läsåret har klassen bland annat medverkat på en gudstjänst på Frälsningsarméns kår 393 i Stockholm. En oerhört positiv upplevelse, tycker de.
–?Det var så häftigt! Jag har tidigare dansat i kyrkan, men nu blev det inte bara ett dansnummer som det lätt kan bli, utan vi fick vara med på ett naturligt sätt med dans i hela gudstjänsten, säger Linn.
? –Ja, det var verkligen roligt att få vara med och inspirera folk till dans. Dans är ju inget farligt, det är bara fullt av glädje, säger Nathalie.
Tjejerna pratar en del om att vissa församlingar har synen att dans är något farligt.
–?Jag kan förstå och respektera dem så tänker så, men man förstår inte vad man går miste om. Dans är så bra för själen och vi har fått en gåva från Gud att lova honom på det här sättet, säger Lovisa.

Berika gudstjänsten
Linda Gribbe, 31 år, är kursledare på Danslinjen. Hon är dans­pedagog och har ett långt förflutet inom dans bland annat är hon medlem i Vilda Dans–ensemblen. Sin församlingstillhörighet har hon i Frälsningsarmens kår 393 i Stockholm.
Linda ser utbildningen som ett steg i flera plan. Dels att den ska berika församlingar i gudstjänstverksamheten och dels att det ska finnas utrymme för människor inom kyrkan som har dans som hobby eller yrke.
–?Dansvärlden är så oerhört tuff och den knäcker många människor längs vägen. Det är ett hårt klimat med hård konkurrens. Så tanken är att danslinjen ska finnas som ett alternativ där man tar dansträningen på allvar, men med ett mer bejakande fokus än vad som är vanligt, säger Linda.
Hon kan förstå att ordet dans ibland kan ge fel signaler.
–?Vi vill ge våra elever kunskap och redskap att kommunicera rätt med dansen så att det inte blir fel budskap med unga osäkra tjejer i tajta toppar.
Hon hoppas kunskapen eleverna får med sig ska bli ett redskap i församlingarna de kommer ifrån.
–?Inte så att dansen blir ett nummer i gudstjänsten, utan så att den blir en del av en helhet som förstärker budskapet.