Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Simon Lann och Adrik Peralta med Joel Alfven, ungdomspastor i Arken, Värnamo. Dop på Steningegården. Foto: Arken

Coronapandemin kunde inte stoppa Gud

Coronapandemin är inget hinder för Gud att verka. Mitt i utmaningarna under 2020 så kom goda nyheter in från hela landet till våra sociala medier. Här är några exempel.

Camilla 29 år
Trots en fantastisk familj och mycket glädje i livet kände Camilla att något fattades. Hon hittade en podcast som hon började lyssna på och skrev till sist till predikanten för att få veta mer.
”Guds kärlek berörde mig på ett sätt som jag inte hade upplevt tidigare, skrev hon” Under pandemin hade många kyrkor stängts ner men med Guds hjälp hittade hon en kyrka där hon kunde bli döpt. “Efteråt har jag fått en enorm lycka i min själ och jag längtar efter Guds kärlek varje dag när jag vaknar.”

Sport for Life, Pingst Jönköping
Sport for Life-lägret All Star Week riskerade att bli inställt efter 23 år i rad. I stället skapades en coronaanpassad version där de 200 deltagarna delades in i sex mindre grupper. ”Att vi inte kunde ha stora kvällsmöten utmanade oss” berättar lägeransvarige Johannes Eliasson. “Vi fick se ledare ta nya steg i att dela vittnesbörd och leda andakter med ungdomar där många inte har någon annan relation till kyrkan”. Flera ungdomar tog emot Jesus och växte i tro.

Norsjö Pingstförsamling
“Vårt ungdomsarbete har vuxit enormt på kort tid,” berättar Miguel och Andrea Lara, pastor och pastorsstuderande. Församlingens högstadieungdomar har en stark längtan efter Jesus och brinner för att sprida evangelium till sina vänner. Många har blivit berörda och några har tagit emot Jesus. “Ordet sprider sig i skolan och snart är det inte många ungdomar i Norsjö som har missat vad som händer i Pingstkyrkan.”

Pingstkyrkan Avesta
Sedan drygt åtta år tillbaka delar församlingen varje vecka ut matkassar i samarbete med lokala matbutiker på LP-caféet. När pandemin slog till och caféet måste stängas delades istället drygt 80-100 matkassar ut utanför kyrkan, inte minst till många barnfamiljer. “Matkassen fyller behov hos människor som kämpar med livet och vi kan som församling sprida Guds kärlek i denna konkreta handling,” säger Samuel Folke, pastor och föreståndare.

Arken Värnamo
Många unga blev andedöpta, frälsta och helade och tre döptes under sommarlägret på Steningegården, som i år var mindre på grund av restriktionerna. “Det tongivande var passionen att be för varandra och dröja kvar inför Herren i tillbedjan,” skriver pastor Camilla Olsson. Många av kyrkans vuxna har bett dagligen under hösten. “Plötsligt har det börjat pipa i klockor och telefoner och några minuters bön för ungdomarna och deras ledare har med stor intensitet skett.” Under hösten hade församlingen ännu ett dop med nio personer som var en stor fest mitt i pandemin.

Pingstkyrkan Arvika
När pandemin satte stopp för fysiska möten fortsatte församlingens gudstjänster på facebook och hemsida. “Visningarna har varit otroligt många och vi har nått betydligt fler än de som vanligtvis kommer till vår kyrka” skriver man. Två personer döptes också. När LP-lokalen behövde stängas så fortsatte personal och volontärer att möta upp utsatta människor för att sprida hopp och kärlek.

Pingstkyrkan Motala
Under sommaren spelade församlingen in 12 korta gudstjänster: ”Nära livet – Nära Gud” från ett växthus. De ville nå ut bredare och ge människor en glimt av hoppet i sin tro genom att spegla livsberättelser. ”Vi har fått höra hur olika människor tagit till sig av innehållet och hur fina och viktiga samtal ägt rum när man har delat dem,” berättar pastor Linnea Sennehed. I samband med fyra nya avsnitt före jul blev de intervjuade i tidningen. Tio gånger fler tittare än vanligt såg sedan gudstjänsten första advent.

LP-verksamheten
LP fick ett bidrag från socialstyrelsen för att kunna hjälpa utsatta kvinnor och barn under pandemin. Genom pengarna har de anställt tre koordinatorer och utbildat cirka 15 nya kvinnor. De har också lärt sig mer bland annat om barn som blivit utsatta för eller bevittnat brott och om äldre kvinnor i missbruk. “Vi har även kunnat skicka ut julklappar till våra ungdomar inom LP Grow och gett familjer presentkort på matvarubutiker och leksaksaffärer” berättar Nina Eriksson och Marielle Larsson.

Cafébussen i Sveg
Genom att ställa upp Cafébussen i centrala Sveg på fredagkvällarna, förmedlade evangelist Ove Jonsson och hans medarbetare hopp. Där samlas unga som inte har så mycket annat att göra. Utanför bussen grillade de, bjöd på kaffe, pratade och delade ut biblar. ”Det ni gör nu är precis vad Sveg behöver, att det är vuxna nyktra människor ute,” sa en erfaren polis som kom förbi. “Vi tror på ett samarbete med myndigheterna. Det finns inga vuxna ute på fredagskvällarna. Ungdomarna behöver kontakter,” skriver Ove Jonsson. “När kommer ni igen?” frågade de unga själva.
Kyrkor i Sveg satte också upp en postlåda för böneämnen vid ingången till ICA.

Pingst Ängelholm
Tre personer döptes och tre blev frälsta. Församlingen delade ut 350 kassar med godis och presentkort på tidningen Junia till vårdpersonalen på äldreboenden.
”Vi tror på sådd och skörd,” skriver föreståndare Sven Wiborn. De har fått en fin kontakt med sponsorer som ICA Supermarket, som vill samarbeta mer. Via Pingst Ung har också 200 tablettaskar delats ut av ungdomarna till klasskamrater och vänner inför julen.