Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Clas Newman blir ny rektor på Kaggeholm

– Jag har alltid tyckt att det verkar spännande att jobba på en kristen folkhögskola. Nu får jag kombinera mina erfarenheter från både skolans och kyrkans värld. Det säger Clas Newman, som från och med 1 augusti är Kaggeholms nye rektor.

Clas Newman som bara är 37 år gammal kommer att ta över rodret till Pingströrelsens äldsta folkhögskola, som just firat 70 år. Han konstaterar att det är en skola med anor, men också att det är en skola där mycket händer nu.
Han är inte särskilt orolig inför sitt nya uppdrag utan ser i stället fram emot den nya utmaningen. Sina erfarenheter som lärare och rektor på grundskolenivå räknar han självklart med kommer att vara bra att ha i ryggsäcken, men inser också att den skolform han nu ska ta över skiljer sig mycket från grundskolan.
Ä Ja, medan grundskolan är läroplansstyrd och obligatorisk så är ju folkhögskolan fri och frivillig. Det är en spännande
skolform!
Folkhögskoleformen ger möjligheter till människor som kanske annars inte skulle få chansen.
Ä Jag ser det som en plats där man får chansen att lyckas, där man får göra sig redo för nästa steg i livet.
Under två och ett halvt år har Clas Newman också arbetat som pastor i EFK-församlingen Johanneskyrkan i Linköping
parallellt med studier på SALT. Också erfarenheter och kunskaper som kan komma väl till pass på nya jobbet, menar han. Han har fått ett gott intryck av sina nya arbetskamrater och säger att det verkar vara ett trevligt och jättebra gäng.
Clas och hans fru, som också är lärare, och deras två söner, tre och fem år gamla, kommer att bosätta sig på skolområdet i ett hus som de får hyra där. Flytten går från Linköping, där de bott i 15 år nu.
Ä Men vi har nog ändå levt med tanken på att flytta, säger Clas.
Han är uppvuxen i en pingstpastorsfamilj och som liten flyttade han från Småland till Västergötland och sedan till Sörmland där han gick gymnasiet i Katrineholm och också träffade sin fru. Sen flyttade de till Linköping för att utbilda sig och har blivit kvar där. I Linköping hittade de sitt andliga hem i en EFK-församling, men i och med flytten till Stockholm och det nya jobbet, blir de nog pingstvänner igen, säger han.
Ä Det är odramatiskt för oss. Det är ju min bakgrund där jag känner mig hemma och jag ser det som en av mina uppgifter i det nya jobbet att jobba för en vi-känsla och tydlig koppling mellan Kaggeholm och pingströrelsen.
Det nya jobbet lär ta mycket tid i anspråk, inte minst i uppstarten med allt det nya som han måste sätta sig in i, och den fritid han får ägnar han först och främst åt familjen.
Ä Så blir det ju när man har två små killar, konstaterar han.
Annars går fritiden åt till församlingsengagemang, läsning
(skönlitteratur och teologisk facklitteratur) och till att umgås med släkt och vänner. Lite innebandy kan det också bli mellan varven. I och med det nya boendet hamnar familjen nära naturen, så han ser framför sig framtida joggingturer eller promenader i Kaggeholmsskogarna.
Den 1 augusti intar han sin nya plats. Med stor förväntan.