Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Camillha gillade Ny i tjänst-kursen

– Det här hade jag behövt när jag var ny som ungdomspastor i början av 1990-talet. Då hade jag kanske stannat kvar i tjänst. Det säger Camillha Falhberg, som förra hösten var en av deltagarna i kursen Ny i tjänst, som Pingst arrangerar och genomför varje höst. Efter 14 år i andra uppgifter och jobb är hon nu tillbaka i församlingstjänst.

Förra året i augusti började Camillha Fahlberg som barnpastor på halvtid i sin hemförsamling i Sala. Och är därmed
alltså tillbaka i församlingstjänst. I jobbet ingår också att vara ”Bibeläventyrare”.
Efter ett år på Bibel- och musiklinjen på Brommaskolan var hon mellan 1991 och 1997 verksam som ungdomspastor på flera olika platser. Hon jobbade oftast som ett-åring på ett ställe och flyttade sedan vidare.
Ä Det blev för tufft och jobbigt till slut, säger hon. Tänk vad bra det skulle varit att ha haft ett nätverk och en mentor, som Ny i tjänst-kurserna innebär att man får nu.
Under tiden som gått sedan 1997 har hon utbildat sig till massör, gift sig, fått barn och jobbat som assistent åt sin handikappade bror, som nu gått ur tiden.
Hon är mycket nöjd med kursens tre dagar förra hösten, med boende och mat på Kaggeholms slott och mycket tid till gemenskap, samtal och nätverkande.
Ä Undervisningen om pingsthistoria som Magnus Wahlström höll i var också en riktig aha-grej, säger hon.
Hon uppskattade också mycket att Pelle Hörnmark tog sig tid att komma till kursen och sitta ner och prata med deltagarna.
Undervisningen gav verktyg för det dagliga arbetet. På schemat står till exempel konflikthantering:
Ä Jättebra att fundera kring vikten av att ta åt sig av rätt saker, säger hon.
Två tips som hon fick med sig hem från kursen nämner hon särskilt:
Ä Ja, ett var så här: Har du inget att göra så förbered en predikan! Det tycker jag var kanon.
Ä Och sen att det är viktigt att faktiskt få ha titeln pastor. I alla fall om man så småningom vill få vigselrätt. Då måste man nämligen ha varit verksam som pastor i två år först.
Att få be och fira nattvard tillsammans med de tiotalet deltagarna och lärarna var också en mycket fin upplevelse, tycker Camillha.
Ä Ja, det var verkligen väl värt att åka till Kaggeholm och delta i kursen.

Fotnot: Höstens Ny i tjänst-kurs hålls den 14Ä16 november. Sista anmälningsdag är 31 oktober. För frågor och anmälan kontakta ingrid.svanell@pingst.se