Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Bra start på utbildning för församlingsplanterare

– Uppstarten har helt klart överträffat våra förväntningar. Det säger Nicklas Mörling, en av dem som varit med och undervisat på Pingsts församlingsplanteringsprogram, som drog igång i höstas.

Utbildningen hålls under sammanlagt fyra helger; i höstas i Stockholm och Göteborg, nu i vår är mötesplatserna Västerås och Malmö. Samlingarna innehåller en kombination av undervisning och träning. Drygt 80 personer har hittills varit med på utbildningsdagarna. Deltagarna anmäler sig till en modul i taget.
Ä Vi håller just nu på att planera hur fortsättningen ska utformas för att på bästa sätt träna nya pionjärer och församlingsplanterare, säger Niclas Mörling.
Ä Det finns ett jättestort intresse för programmet och för församlingsplantering, säger han. Jag tror vi går en spännande tid till mötes.
Han gör sig till tolk för alla som varit med och jobbat med programmet när han säger att det varit inspirerande att få ge
vidare sina erfarenheter och kunna uppmuntra och coacha de som just nu prövar sin kallelse eller redan har påbörjat förberedelserna för nya församlingsplanteringar runt om i Sverige.
Ä Visst finns det saker vi vill förbättra, men det har verkligen varit en kanonstart.

1. Varför går du utbildningen?
2. Vad är det viktigaste du lärt dig hittills?
3. Rekommenderar du utbildningen till andra?

Robert Bergström, Malmköping:
1. Ä Vi har nyligen startat upp Folkkyrkan i Malmköping, som på ett sätt är en omstart av en gammal pingstkyrka, och samtidigt en helt ny kyrka. Då är det oerhört värdefullt att få sitta ner och lyssna på de som gått före och byggt. Det här är en fråga jag brinner för och något som jag tror är oerhört viktigt både nu och för framtiden.
2. Ä Oj, svår fråga. Jag tror att en av de viktigaste sakerna är att församlingsplantering är ett av de effektivaste sätten
att nå nya människor. Att en ny församling har sitt existensberättigande i att vara inriktad på att nå vanliga sekulariserade människor för Gud, och inte genom att skyffla redan troende mellan fållorna. Sen tycker jag också
att man lär sig mycket mellan lektionerna.
3. Ä Absolut! Inte minst genom att man kommer in i ett nätverk av människor som brinner för samma sak.

Anna Wahlgren, Stockholm:
1. Ä Jag och min man tänkte mycket kring församlingsplantering och vi ville få en fördjupning.
2. Ä Att våga tänka att kyrka är mina relationer och inte en byggnad.
3. Ä Ja.

Jonathan Egerbo, Växjö:
1. Ä För att vi står i ett initialt skede av församlingsplantering.
2. Ä Delade erfarenheter av andra som gått före och deras erfarenheter av att bygga team, förbereda och grundlägga processen.
3. Ä Absolut.