Pingst och corona Information från Pingst med anledning av corona.
Sammanlagt deltog 2700 personer i höstens tre Pingst Ledare. Foto: Sara Svahn

Sammanlagt deltog 2700 personer i höstens tre Pingst Ledare. Foto: Sara Svahn

Boost för ledare

Lovsång, undervisning, bokrelease, seminarier, nätverksträffar och gudstjänst. På Pingst Ledare finns allt detta med liksom möten med gamla och nya vänner, utmaningar och uppmuntran till att tänka vidare och större.

TONEN SÄTTS DIREKT när Pingst Ledare startar. Lovsångsteamet under ledning av Samuel Hector får med sig den mer än fullsatta kyrkan i sången Mina ögon har sett Herren.
Pingst Ledare har under hösten arrangerats i Umeå, Västerås och Jönköping och nått närmare 2 700 personer, som på olika sätt arbetar som ledare i sina respektive församlingar.
En av dem som i år var med för allra första gången var Marlene Andersson från Söderhamn, som åkte till Västerås tillsammans med ett 45 andra från Norrtullskyrkan. Det var fjärde året i rad som församlingen ordnade en bussresa till Pingst Ledare.
– Det är en grej att vi gör detta tillsammans, säger Marlene, som när vi pratas vid innan allt drar igång berättar att hon, som ofta är med och leder lovsång i sin kyrka, har höga förväntningar på dagen.
Temat för höstens Pingst Ledare var tungotal, tänkande och tjänande, som också är titeln på den bok som Daniel Alm kommit ut med under hösten och som alla deltagare fick med sig hem.
På alla Pingst Ledare var det han som inledde den gemensamma undervisningen på temat tungotal.
– En andefylld kyrka är fylld av kärlek och du kan bli en del av Guds kärleksförmedling, en hoppets röst, säger han och talar om vilket underbart språk tungotalet är.
– Låt oss inte sluta förkunna om att Jesus döper i helig Ande. Våga vara frimodiga i detta, menar han. Det är något vi behöver, och inget vi får för att vi nått någon andligt högt nivå.
Hans undervisning avslutas med att han ber alla som kan gå ner på knä och be. En uppmaning som närmast mangrants följs.
– Vi ska vara med och vända blad i det här landet och förändra landet, säger Daniel Alm.

EFTER LUNCHEN, SOM på ett närmast mirakulöst sätt snabbt delas ut till alla 700 deltagare av ett stort gäng volontärer, följer undervisning om tänkande och tjänande.
Sam Wohlin, Karlstad, tog åhörarna med på en svindlande resa genom hela Bibeln där han gav exempel på vem Gud är; Skaparen, Försonaren, Fridsfursten, Människosonen, Helaren och så vidare.
– Hur vi tänker om Gud påverkar hur vi tänker om oss och våra liv, säger han.
Camilla Brolin, Söderhamn, fortsätter och talar om tjänande. Hon lyfter den kallelse alla kristna har till tjänst i Guds rike. En tjänst som också innebär efterföljelse.
– Kanske kom du hit och kände dig lite trött och uppgiven, du kanske känner dig liten och att det du gör inte märks så mycket. Men oavsett vad vi bidrar med, även sånt som kanske inte syns; handla, fixa, städa eller skjutsa, så har det ett evighetsvärde.
– Jesus älskar dig och ser dig och vill uppmuntra och styrka dig till att fortsätta och jag hoppas att den här dagen får bli till en uppmuntran att orka lite mer. Titlar och uppdrag kommer och går, men kallelsen består. Hon avslutar med att citera sången ”Att tjäna dig är min vilja att få höra din röst min bön att vittna om dig mitt uppdrag, att få möta dig blir min lön”.
– Jag uppskattade särskilt storsamlingarna, säger Marlene Andersson när dagen är över. Särskilt den första gudstjänsten och när de tre olika talarna undervisade om tungotal, tänkande och tjänande. Det jag särskilt tar med mig från seminariet om tjänande är vikten av att faktiskt agera och göra något.

UNDER EFTERMIDDAGEN sprids deltagarna ut i 19 olika lokaler, där de deltar i seminarium och/eller nätverksträffar kring olika ämnen. Allt från hur man kan genomföra ett svårt samtal till att nå människor i utsatthet och hur man kan påverka samhället med hjälp av digitala medier.
Marlene hade valt nätverksträffen om musik, där Pingsts musikkonsulent Samuel Hector inleder med att
beskriva hur arbetet med Pingst Musik är uppbyggt och organiserat. Därefter tar Bo-Göran Leckström vid och talar om hur musikledarens roll i församlingarna förskjutits till att bli lovsångsledare eller egentligen böneledare.
– Vi kan vara med och skapa rum och möjlighet för människor att möta Gud och tala i tungor, säger han.
Marlene säger efteråt att hon tyckte samlingen var bra, men kanske inte innehöll det hon förväntat sig.
– Jag trodde det skulle vara med hands on och tips, men det är viktigt att lyfta vad det innebär att leda människor in i lovsång och tillbedjan, säger hon.
Innan dagen avslutas med en gudstjänst där Tigleth Malkey predikar så är det release och utdelning av
Daniel Alms bok och också en frågestund med dagens talare, där Daniel Alm bland annat säger att det är pentekostalismen som trendar i kristenheten i hela världen.
Tigleth Malkey förkunnelse präglas av uppmuntran och han slår fast att det är dags att tro på större saker.
– I en värld med dåliga rapporter behöver kyrkan bli mer segerrik, mer jublande, mer entusiastisk och fylld av glädje. Vi vet att Jesus ska komma tillbaka, så var vid gott mod. Vi vet hur matchen slutar, så när världen är missmodig då kan vi i kyrkan jubla.
När Tigleth Malkey inbjuder till förbön i slutet så strömmar människor fram. Det jublas, det gråts, det ramlas, det upplevs. Det är nerv, det är mättat, det är karismatiskt, det är uppbyggande. Ett riktigt pingstmöte.
När Marlene Andersson ska sammanfatta dagen säger hon:
– Det blev en gemensam upplevelse som jag tror sporrar oss, en riktig boost, och som även hjälper oss att hålla samma fokus och riktning. Jag tar också med mig att det här med gudstjänst är något vi gör tillsammans och där alla olika funktioner är viktiga och behövs.
När gudstjänsten är slut är det beckmörkt därute trots att kvällen är tidig. I Västerås faller ett snöblandat regn och jag tänker att man skulle kunna drabbas av det där tunga höstmissmodet. Men eftersmaken från dagen sitter i, liksom vissheten om att det kommer att ljusna.

image description
STORSAMLINGAR.

Marlene Andersson uppskattade särskilt storsamlingarna under Pingst Ledare i Västerås och är glad att kunna dela upplevelsen med 45 personer från församlingen i Söderhamn. Foto: Sara Svahn

image description
INSPIRATION.

Lovsång, gudstjänst, seminarier, nätverksträffar, möten med gamla och nya vänner hör till en Pingst Ledar-dag. Bilden från samlingen i Jönköping, där 1300 personer deltog. Foto: Sara Svahn

image description
GUDSMÖTEN.

Här några av deltagarna i Jönköping i bön i
avslutningen av öppningsmötet där Daniel Alm predikade. Foto: Sara Svahn

image description
GEMENSKAP.

I Umeå hölls samlingarna på Folkets hus där det samlades 650 personer från församlingarna i Norrland. Foto: Mario Achi