Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här

Bönens makt är gränslös

I början på hösten fick jag se ett av de vackraste fotografier jag någonsin sett. Fick det först i mobilen av en pastorskollega i Alingsås. Bad om hjälp och fick mailkontakt med fotografen Emilia Forsberg, en fotograf med känsla för ögonblicket (förmodligen är hon ung eftersom hon tyckte det var ”sjukt kul” att jag gillade bilden).
På bilden står tre, för mig, giganter och ber för varandra. En god vän och pastor från Etiopien, Getu Ayalew, lägger sina armar runt två av våra gamla missionärer, Ove Wallberg och Berndt Granath. Alla tre har jag lärt känna som bönens män.
Ove träffade jag första gången i början av 90-talet. Han målade tavlor, skrattade, profeterade och predikade. Berndt lärde jag känna ungefär samma tid. Han fanns i Worancha, på gränsen till det omtalade Ogaden i Etiopien. Han planterade träd, skrattade, profeterade och predikade.
Det arbete han var med och startade har klätt berg och kullar med miljontals träd i Sidamo. Det har fått den utarmade jorden att leva igen och hållit tillbaka jorderosionen. Getu Ayalews tro är en frukt och konsekvens av våra missionärers
hängivna arbete under många år. Ett missionsarbete präglat av socialt patos och andlig överlåtelse.
När vi var samlade till fortbildningsdagar för våra pastorer i Uppsala i oktober så var Getu med och undervisade/predikade med profetisk skärpa. Han utmanade oss alla i våra motiv och inspirationskällor. Plötsligt fann vi oss alla sökta av Gud.
Helighet, överlåtelse, tårar och insikt. Allt på samma gång. Det är då man inser att allt hänger ihop. Att Guds Rike är gränslöst. En predikant från ett fattigt land med helt annorlunda kultur och ett annat språk kan vara rykande aktuell och pricksäker i en akademisk miljö i ett sekulärt Sverige.
När jag sedan hör att detta upprepas på plats efter plats i Sverige där Getu besöker våra församlingar så blir
fotografiet ännu vackrare. En enkel afrikansk pastors ömhet och kärlek omfamnar inte bara två gamla missionärer, utan han famnar några hundra törstande pastorer och ett helt land. Då tänker jag på teologen John Stotts ord ”We must be global Christians, with a global vision, because our God is a global God.”
Därför vill jag uppmana alla våra församlingar och medlemmar att vara med i en bönekampanj under januari månad.
Vi var några stycken från Sverige samlade med kristna ledare från nio olika afrikanska länder häromveckan i Arusha, Tanzania. En av sakerna man bestämde var att januari månad skulle vara en bönemånad för situationen i DR Kongo. Övergreppen fortsätter, folk är på flykt och som vanligt blir barn och kvinnor mest utsatta. Ondskan är så stor att den
måste tillskrivas demoniska makter.
Samtidigt har en man som heter Maths Holmberg i Värnamo drivit på ett böneinitiativ i Sverige under januari månad. 21 dagars bön för situationen i vårt land. Då påminns man igen om att Guds Rike hänger ihop utöver världen. Du hittar mer information phär
http://www.pingst.se/viewNavMenu.do?menuID=358
Låt oss hjälpas åt att sprida detta böneinitiativ som handlar om Sverige och Kongo. Samtidigt. För vi är globala kristna.
Förresten. God jul och ett gott nytt år.