Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Boktips

DEN STÖRSTA NYHETEN – Ingela Agardh
Libris
Den här boken är svår att släppa. Språket är rappt, målande och träffsäkert. Ingela Agardh delar med sig av sin uppväxt, karriär, andliga längtan, privatliv och en del filosofiska funderingar om journalistik och om svårigheten att vara så god som man vill.
Hon skriver med en skön distans och ibland föreställer jag mig att hon suttit och skrattat på sitt skrockande sätt när hon skrivit. Samtidigt rymmer boken så mycket allvar, och faktiskt också en hel del sorgligheter. Ändå blir den aldrig sentimental.
Den största nyheten handlar förstås om att Ingela Agardh numera tror på Jesus och hon berättar här om hur hon kom till tro. Hon kallar sig numera för frälst, men annars är boken rätt befriad från Kaanans tungomål, vilket jag enbart tycker är ett plus.

HÄNDELSEVIS – Lena och Otto Rimås
LOR production
Det här handlar om en ljudbok utgiven i sam­arbete med Dagen­gruppen. Lena och Otto Rimås, till vardags lärare på Mariannelunds folkhögskola, står för texterna, som är inlästa av Helén Rådahl Larsson. Ljudboken består av 3 CD-skivor med en sammanlagd speltid på cirka fyra timmar. Texterna är uppdelade på 52 fristående avsnitt, som alla på olika sätt handlar om det kristna livet. De kan ha rubriker som Apan i stallet, Långsamtid, Rötter och vingar, Fröyra eller Snubbel. De tar alla avstamp i någon vardaglig eller märkvärdig situation och för sedan över till tankar omkring något eller några bibelord, vilket gör boken lämplig som andaktsbok, till eftertanke och som inspiration för praktisk handling.

EVANGELIUM ENLIGT JOHANNES LARSSON – Lars Collmar
Libris
Den här boken kom ut för första gången på Verbum 1985. Nu ger Libris ut den med nya illustrationer av Johan Hesselstrand. Bokens huvudperson heter Johannes Larsson och är nioårig prästson från Stockholm. Den största delen av boken utspelar sig dock inte där, utan i stället i Bibelns värld. Johannes har nämligen en underlig förmåga, att resa i tid och rum.
Boken är skriven i jag-form och jag tycker greppet fungerar. Eftersom jag är svag för förflyttningar mellan världar köper jag konceptet rätt av.
På ett bra sätt berättas på det här viset faktiskt det allra viktigaste i evangeliet. Suckar lite vemodigt för mig själv att det är synd att jag inte längre har ett barn, som är i den åldern att hon uppskattar att mamma läser högt för henne om kvällarna. På den tiden det stod på det dagliga programmet skulle jag gärna läst den här boken.

MANGABIBELN – Siku och Akin
Libris
Två av Storbritanniens stora mangamästare Siku och Akin, har tagit sig an Bibeln och omvandlat den till mangaserie. Nu finns den också på svenska, koncentrerad till 218 sidor, som man förstås läser bakifrån. Hur bra detta är har jag svårt att bedöma, eftersom serier, och kanske särskilt manga, knappast är mitt specialintresse. Men jag tycker att det är jättekul och spännande att Libris ger ut Böckernas bok på det här sättet.

GEORG GUSTAFSSON – församlingsledare, predikant och före­bedjare inom den svenska Pingströrelsen – Nils-Eije Stävare
Uppsala universitet
Nils-Eije Stävares avhandling om pingstpredikanten Georg Gustafsson, legendarisk redan under sin livstid, innehåller mycket intressant läsning. Det är en 370 sidor lång bok, men orkar man inte att läsa allt i ett sträck kan man ju plocka godbitar allt efter eget intresse. Det är nämligen lätt att hitta det man vill titta närmare på eftersom innehållsförteckningen är mycket tydlig och strukturerad.
Avhandlingen är skriven som en livsverksbiografi, där Georg Gustafssons liv speglas mot den tid han levde i och den rörelse han tjänade. Här kan man lära sig mycket om den unga pingströrelsen till exempel.
Georg Gustafssons helandetjänst ägnas stort utrymme och Nils-Eije Stävare jämför hur den fungerade på 20- och 30-talen jämfört med 50- och 60-talen. En slutsats han drar är att uppfattningen bland pingstvänner att ”Jesus är min läka