Läs senaste upplagan av Tidningen Pingst här Läs mer

Bok för sin tid

Bamsa, Bims och Bums! Tro det eller ej, men det var den boktitel som först dök upp i mitt huvud, när jag för en tid sedan uppmanades att lista de fem böcker som betytt mest för mig. Nej, Bamsa, Bims och Bums Ä en berättelse om en björnfamilj i skogen Ä kom aldrig med på listan.Men den satte sig lite i vägen för tanken på hur jag skulle göra mitt urval. En bok kan ju vara speciell i en personlig situation, men den kan också vara viktig ur ett mer allmänt perspektiv.
Jag minns inte så mycket av innehållet i björnboken, och ärligt talat var den nog varken storsäljare eller världens bästa barnbok. Men för mig var den unik, eftersom den var min första, alldeles egna bok. Jag är yngst av tre, tämligen jämngamla, syskon, och de böcker jag tidigare kommit i kontakt med hemma var på något obestämt sätt ”barnens”.
Den här boken kom till mig, inslagen i ett julpaket med etiketten: God Jul, Kerstin önskar farmor. Stolt och lycklig öppnade jag den Ä min första egna bok. Jo, nog var den viktig.
En annan påminnelse om hur en bok kan påverka i en viss situation, fick jag när jag öppnade ett bokpaket med pocketutgåvor från Libris förlag. I högen fanns Bruce Olsons Driven av kärlek som nådde Sverige någon gång i mitten av 1970-talet. Det var en tid då missionsdebatten i min pingstmiljö präglades av försiktighet när det gällde så kallade parakyrkliga initiativ. Och ville man hålla sig till god pingstsed så fick man finna sig i att Ä med en gnutta av avund Ä se vänner från andra sammanhang ge sig ut på missionsäventyr med OM eller smuggla biblar med Slaviska missionen. Så gjorde ju inte vi!
Så kom Driven av kärlek och jag imponerades av författarens kallelsemedvetenhet som gjorde honom ostoppbar. Han visste sin väg och missionsorganisationers och kyrkornas tveksamhet kunde inte hindra honom. Förutom att jag i läsningen snabbt blev uppslukad av spänningsmomenten, av missionärens självutgivande kärlek till indianerna och till det evangelium han ville ge dem, så blev boken en slags ögonöppnare. Med all respekt för pingstledarna på den tiden så vill jag påstå att boken lärde mig skillnaden på att låta sig drivas av kyrkopolitik eller av kallelse. Det var en betydelsefull insikt.
Så blev den boken viktig då Ä i sin tid och i min. Till sist en liten lärdom från Bamsa, Bims och Bums så här inför julen: Slå gärna in en bok som julgåva Ä den kan bli en skatt för hela livet.