Snart dax för Pingst Rådslag 2021 Anmäl dig här
Dr Denis Mukwege. FOTO: MIKAEL JÄGERSKOG

Dr Denis Mukwege. FOTO: MIKAEL JÄGERSKOG

Besvarar hat med kärlek

Dennis Mukwege: Det här är också Pingströrelsens pris

– Detta fredspris är även ett pris till er. Ni gjorde vad Gud bad er göra och ifrågasatte inte om ni skulle starta Panzisjukhuset trots brinnande krig, hälsade Denis Mukwege i ett tal via Skype till personalen på Pingsthuset när han just fått reda på att han utsetts till en av årets mottagare av Nobels Fredspris. Den 10 december fick han ta emot det i Oslo.

– Min strategi är att besvara hatet med ännu mer kärlek, visa att ondskan aldrig kommer att segra. Att förmedla kärlek är för mig att vårda de sjuka och ge dem hopp. Panzisjukhuset är en plats för fred dit alla är välkomna och jag kommer att fortsätta mitt arbete där. Jag slutar aldrig att predika fred.
Tack vare stipendium från PMU kunde Denis Mukwege utbilda sig till gynekolog i Belgien och sedan 2002 är han chefsläkare vid Panzisjukhuset i östra DR Kongo, som byggdes mitt under brinnande krig och från början var tänkt att bli ett vanligt sjukhus i staden Bukavu med specialinriktning på mödrahälsovård.
Med tiden har sjukhuset dock blivit världskänt för vården av kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld och man har utvecklat en hög kompetens inom avancerad gynekologisk kirurgi. För att hjälpa och behandla de drabbade
startade PMU, med stöd från EU:s humanitära organisation ECHO, 2004 det så kallade SSVprojektet (Survivors of Sexual Violence). Fysisk, psykologisk och juridisk hjälp ingår i arbetet för att ge sargade kvinnor och barn livet tillbaka. Mer än 50 000 kvinnor och barn har fått vård efter att ha utsatts för sexuellt våld.
Denis Mukwege bestämde sig tidigt för att de våldsutsattas berättelser inte skulle stanna innanför Panzisjukhusets väggar. Han blev en av de första i världen att uppmärksamma de grymheter kvinnorna i dr Kongo utsattes för och har larmat om hur det sexuella våldet används i kampen om landets naturtillgångar.
– När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsakerna, säger Denis Mukwege.
Trots mordförsök och dödshot fortsätter han sitt arbete för dem som våldtagits under de krig och konfliker som skördat omkring sex miljoner människor.
– Det är svårt att se en mer välförtjänt person få Nobels fredspis. Dr Mukwege är en sann hjälte och vi har en lång gemensam historia. Vi är jätteglada och stolta över priset, men hoppas också att det ska påverka för förändring, säger Maria Bard, påverkansstrateg på PMU.
Fotnot: Dr Denis Mukwege delar årets Fredspris med människorättsaktivisten Nadia Murad, som hållits som sexslav av IS.

FAKTA/
Viktiga årtal för dr Mukwege

2002 Blir chefsläkare på det nybyggda Panzisjukhuset
2006 Talar om situationen i DR Kongo inför FN:s generalförsamling.
2008 Tilldelas Right Livelihood-priset
2014 Får Europaparlamentets Sacharovpris
2018 Mottar Nobels Fredspris